pondělí 14. listopadu 2016

Recenze: Všechny barvy Země

Originální název: Shades of Earth
Autorka: Beth Revis
Série: Loď mezi hvězdami
Díl: 3.
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 382
Rok vydání: 2013
Žánr: Sci-fi, Dystopie, Young Adult

Anotace: Amy a Syn konečně opustili skličující zdi vesmírné lodi Universum. Jsou připraveni začít znovu, vybudovat si nový domov - na Zemi Centauri, planetě, ke které musela Amy plout přes celý vesmír. Ale nová Země není rájem, v který doufala. Jsou tu obrovští pterodaktylové, květiny, jejichž vůně vás paralyzuje, a tajuplné ruiny, které skrývají mnohem více, než se na první pohled zdá. A největší tajemství? Že by na této planetě nebyli sami? A pokud chtějí zůstat, budou muset bojovat!


Recenze:
Po dvou předchozích dílech, které mě naprosto uchvátili jsem se zanedlouho dostala k tomuto závěrečnému dílu. Vůbec jsem ale nevěděla co bych měla od knihy očekávat, přeci jenom se tenhle díl od těch předešlých opravdu značně liší a to hlavně tím že už se neodehrává na lodi Universum..

Ani jsem neměla nějaké velké očekávání, protože i druhý díl byl o procento slabší než ten první a podle anotaci třetího dílu jsem si byla jistá že to taky nebude úplně ono, přeci jenom žádné velké indicie nebo aspoň ne které by nás provázeli po celou dobu děje.

První polovina se mi zdála taková nudnější a byla vážně hodně slabá. Druhá polovina byla už o něco zajímavější, protože se přiznám že tohle by mě nenapadlo ani v nejdivočejším snu! Jednoduše to byl jeden z neméně předvídatelných konců.

Zatímco většina příběhů graduje od prvního až do posledního dílu, tady to bylo naopak. Přestože konec byl překvapivý už takhle, já čekala že to bude ještě lepší. Asi jsem vážně hrozně přísná, ale řekněme že autorka neměla moc možností nakonec, ale i přesto jsem musela dočítat se zatajeným dechem a pocitem vítězství.

Konec a vlastně rozpletení celé té záhady bylo dost šokující a vážně jsem to vůbec nečekala. I přesto ale nebude konec tak šťastný jak by měl být, ale více se dozvíte už jen v knize.

Námět na celou tuhle vesmírnou sérii se mi tedy moc líbil a tak je fajn že existuje ještě jedna taková dodatková kniha k této sérii, ve které se můžeme dozvědět co se dělo na lodi, po dobu kdy byla Amy i všichni ostatní ze Staré Země ještě zmrazeni. Určitě ji mám v plánu, protože mě moc zajímají podrobnější věci, třeba ohledně Epidemii a staršího systému na lodi.

Bylo to opět strašně poutavé a docela místy i tajemné - přeci jenom planetu Centauri zřejmě obývali v dávných časech nějací lidé, ale jak je to možné a co se s nimi vlastně stalo? Zabili je snad mimozemšťané, ptakoještěři a nebo paralyzující květiny, dá se vůbec všem věřit?

Hlavně na konci knihy se ke mě hrnulo až moc informací, které byli docela složité a bylo jich na mě prostě docela dost. Každopádně jsem to zvládla, ale k přečtení je lepší se na tuhle pasáž docela dost soustředit. Jinak se mi ale kniha rozhodně líbila, i když trochu méně než první nebo druhý díl, zřejmě tím že velké záhady prostě byly až na konci, mimo to to byl opět skvělý nápad.

Úryvek:
Když s mámou odcházíme z laboratoře, jsem vyčerpaná. A nejsem ani o krok blíž ke zjištění, co zabilo Kit - nebo spíš kdo ji zabil.
Jediné, co víme jistě, je, že na nás něco - někdo - útočí.
Stačilo, že jsme se báli planety. Ale planeta je amorfní věc. Bát se jí, to je jako bát se přírody. Nechtěla nás zabít, prostě to jen udělala, jako divoké zvíře na lovu.
Ale vědomí, že je tu něco specifického, nějaká myslící a zákeřná bytost, která nás vraždí? Synova teorie o mimozemšťanech zní čím dál přesvědčivěji.
A tak jsem moc ráda, že mě Chris hlídá.

2 komentáře:

  1. Hezká recenze! :)
    Jak jsem říkala, tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale ty obálky jsou naprostá dokonalost sama! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, měla bys to napravit :D a obálky jsou úžasné, to jo, ale děj je ještě dokonalejší.. :)

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)