čtvrtek 12. ledna 2017

Recenze: První Stříbrná kniha snů

Originální název: Silber: Das erste Buch der Träume
Autorka: Kerstin Gier
Série a díl: Stříbrné knihy snů, díl 1.
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013 orig / 2014 cz
Počet stran: 352
Žánr: Fantasy, Mystery

Anotace: Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;) Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

 Recenze:  
Nikdy bych do sebe neřekla, že nějakou knihu budu číst dvakrát (Harryho Pottera tady zrovna nepočítám). Měla jsem to štěstí, že jsem knížku našla v knihovně a potom jsem si jí minulé letní prázdniny překvapila a opravdu velice moc mě nadchla! Bohužel ke dvojce jsem se od té doby nedostala a tak jsem ji dostala pod stromeček, stejně tak jako tento první díl. No a jelikož jsem toho strašně moc zapomněla, chtělo to zase oživit! 

Samozřejmě číst knihu podruhé - to už prostě u mě není ono. Víte jak to všechno skončí a tak vás už nic nemůže překvapit. Jenže na Silber jsem se i podruhé už strašně moc těšila. Kdybych to měla posoudit s prvním přečtením, tak se všechno absolutně ztotožňuje. Opět jsem totiž byla náramně unesená tou snovou chodbou, kterou strašně moc miluju! (Je to snad moje nejoblíbenější knižní místo). A co ještě víc miluji? Přece samotné téma snů.

Liv a její mladší sestra Mia mají dost hektický život, pořád se neustále stěhují ze země do země, chodí ze školy na školu a rádi by se tedy někdy ustálily nejlépe na pár roků. A konečně se jim to splní, i když možná nečekaly že to bude takovým způsobem. Jejich matka si totiž našla nového přítele, díky němu začnou chodit na novou školu a poznají svého nového nevlastního bratra - Graysona. 

A teď něco ke snové chodbě a snech vůbec! Snovou chodbičku si představuji jako takovou potemnělejší úzkou chodbu s mnoha dveřmi na všech stranách. Hrozně se mi líbilo že všechno co se ve snech mezi postavami odehraje si pak vlastně pamatují. Takže je to jako běžný den až na to že ležíte v posteli, můžete si nechat zdát o čem chcete, můžete snít s více lidmi a bavit se s nimi! Takže mnohem lepší něž nějaký facebook! 

Hlavní postavy mi opět strašně moc přirostly k srdci! Hlavně Liv, kterou mám prostě ráda. Její poznámky, které celou knihu doprovázejí jsou opravdu zábavné, trochu sarkastické a to mě strašně moc bavilo číst, navíc se s Liv v několika ohledech strašně moc ztotožňuji! A pak je tady kouzelná čtyřka nebo-li čtyři nejhezčí kluci :) (protože bez romantiky by to nešlo). Grayson, Jasper, Arthur a Henry! Grayson je nově Liv starší nevlastní bratr, nevím jak vy, ale mě lezl docela dost na nervy. A Henry? Toho si ihned zamilujete, tak jako Liv.. jinak myslím že Jaspera a Arthura není nutno nějak blíže poznat. 


Kniha je samé tajemství za tajemstvím a jedno takové, které mě pořád zajímá je blog Třesky Plesky a kdo je jeho autorkou, která ví všechna tajemství dříve než ostatní a o kterých by se nikomu nesnilo? Každopádně už mám vymyšlených pár teorií (ve kterých musím obviňovat každého, kdo se v příběhu poukázal). Tato velká záhada nám bohužel zůstane neodkryta a právě o to víc se těším na další díly! Takže doufám že poslední třetí díl už u nás konečně někdo vydá, protože pak asi začnu věřit na zázraky jestli se to opravdu stane. 

Miluji autorčin styl, je tak hrozně plynulý a čte se to samo (jak při první tak druhém čtení). Hrozně moc obdivuji fantazii, kterou autorka oplývá ve všech směrech a to její pisatelské kouzlo! Hrozně moc by mě zajímalo, kde vzala námět na Silber, protože z nevinného příběhu knihy se stane docela nebezpečná hra. Pokud se vám líbila Silber a jste i na přeslazené knihy, zkuste autorky další triologii Drahokamy, která je taky opravdu kouzelná a překvapivá (ale musíte mít opravdu rádi velké množství cukru v knihách :D).

Kniha ve mě vzbudila zase tu tajemnou a čmuchající atmosféru a vlastně každou stránku jsem otáčela za pár sekund a těšila jsem se zase z té další a další! Myslím že konec (pokud jste ještě knihu nečetli) vás dost překvapí, i mě poprvé nehorázně překvapil a teď tomu říkám velké knižní zvrtnutí, které čtete s vytřeštěnýma očima a pusou dokořán! 

Obálka
A další co vás na knize nejspíš zaujme je i její samotný vzhled. Kniha má přebal, ale i pod ním vypadá opravdu snově! Takže mi zase přibyla jedna přenádherná obálka do knihovničky! I barvy obálky se mi moc líbí. Jinak na fotce napravo můžete vidět moji sérii Drahokamů a První Stříbrnou knihu snů bez přebalu! 

Shrnutí
Já jsem hrozně moc ráda že jsem se zase dostala k téhle snové sérii, kterou jsem si zase zamilovala. Určitě vám tuto knihu jen doporučuji, protože jak jste si možná všimla nezmínila jsem žádný záporný bod, protože podle mě žádný kniha prostě nemá a Kerstin Gier je bohyně! A jestli se vám takovéhle knihy na snové téma líbí a nebo to chcete prostě zkusit tak jen do toho! :)

,,Sub umbra floreo - Ve stínu rozkvétám."

4 komentáře:

  1. Super recenze ;) Tuhle sérii už mám přečtenou, a musím říct že se mi taky líbila :) Je to pohodové čtení, ale zároveň plné akce.. Možná se k ní ještě vrátím a přečtu si tohle snové vyprávění znovu, moc mě bavilo :)
    Měj se hezky! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc ti děkuji, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze! :) Tuto sérii mám v letošním roce v plánu si přečíst :). Od autorky jsem četla sérii Drahokamů a souhlasím...má krásné obálky :D

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)