středa 17. května 2017

Recenze na Oko za oko



Autorky: Siobhan Vivian a Jenny Han


Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2012 orig / 2017 cz

Žánr: young adult

Počet stran: 272


Recenze:
Snad každý kdo má rád young adult, už někdy slyšel o autorce Jenny Han, která napsala úspěšnou knihu a zároveň i sérii Všem klukům, které jsem milovala. Její další knihou bylo právě třeba Oko za oko, které je v zahraniční, už by se dalo říct, staré. Každopádně u nás se kniha dočkala vydání až teď. Co se týče spoluautorky Siobhan, doposud jsem o ní neslyšela, ale už má na svém kontě také pár young adult knih.

Mou první přečtenou knihou od této autorky bylo právě Všem klukům, které jsem milovala, které mě bohužel tak trochu zklamalo, protože bylo moc přeslazené a bez vážnější zápletky, ale u knihy Oko za oko je tomu úplně jinak

Děj se odehrává na ostrově Jar, který je daleko od pevniny. Právě na tomto ostrově se setkají tři dívky Kate, Mary a Lillia. Jak se na první pohled zdá, tyto tři nemají vůbec nic společného,... a nebo?

Kate je pořád zesměšňována svou nejlepší bývalou kamarádkou Rennie, která ji nedává pokoj a hledá každou příležitost k tomu, aby Kate jakýmkoli způsobem ztrapnila, zatímco si sama Rennie buduje svou reputaci co by nejoblíbenější holky na škole. 
Mary byla na předchozí škole šikanovaná klukem jménem Reeve, který se jí smál kvůli její váze. Pomalu se proti Mary obracela celá její škola až nakonec zůstala sama.  
No a Lillia? Ta se zlobí na kluka, který se údajně vyspal s její mladší patnáctiletou sestrou. 

Jak si tedy můžete dát dohromady, tyto dívky přeci jen něco pojí, a to pomsta, kterou si každá z nich chce náramně vychutnat. 
Už žádné slzy, nyní budu myslet na pomstu. -Marie Stuartovna 
Nevím, jak moc se každá autorka na příběhu a psaní podílela, ale konečný výsledek byl skvělý. Je pravda, že ze začátku (což je tak prvních několik desítek stránek) se tam toho přeci jen moc neděje, ale je to spíš takový úvod, ve kterém právě poznáváme minulé nebo přítomné životy našich tří hlavních hrdinek. 
A ak už se vše může rozjet a nastává ta doba, kdy Vás kniha nepustí, o čemž svědčí fakt, že jsem knihu přečetla za pouhých dvacet čtyři hodin v průběhu dvou dnů. Možná za to může to, že jsem četla na čtečce, protože na té se mi čte vážně skvěle, ale myslím, že to bylo spíše tou úžasnou knihou. 
Plánování pomsty mě vážně bavilo. Vždycky jsem se těšila co ty tři holky vymyslí. Nepředstavujte si nic moc brutálního, vždyť to jsou holky, ale jsou pořád dost zákeřné! 
Konec byl... opravdu překvapivý a nečekala jsem, že by se mohlo něco takového vůbec přihodit. A jako naschvál si pro nás autorky nechaly vysvětlení až v dalších dílech, takže si teď pár měsíců počkáme. Jsem vážně zvědavá, jak budou chtít autorky vysvětlit to, co se na konci stalo, protože mě se to zdá pořád takové nadpřirozené
Co se obálky týče, mě se moc líbí. Vážně vystihuje celý děj takových holčičích válek, takže růžová a ty zabijácké pohledy dívek jsou podle mě vážně skvělá kombinace. Navíc si takhle můžeme představit obličeje hlavních tří postav. Nalevo Kate, uprostřed Mary a napravo Lillia.
Tahle kniha je nejlepší oddechovka, na kterou podle mě můžete narazit (dávám jí titul nejlepší oddechovka pod sluncem). Je vážně čtivá, vtipná, napínavá a na konci skončí takovou menší záhadou (uf, alespoň že budou další díly, jinak bych pravděpodobně nepřežila). Pokud tedy milujete holčičí běsnění a něco oddechového, myslím, že kniha je pro vás ta pravá. 
8/10

Za poskytnutí e-knihy moc děkuji PALMKNIHÁM! Pokud vás moje recenze zaujala, e-knihu koupíte ZDE
A pokud jste spíše na hmotné knihy, kde knihu koupit nejlevněji, vám poradí TADY.

8 komentářů:

  1. Tohle rozhodně není můj žánr, ale uvažuji o koupi, jako dárek :)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Do knížky asi půjdu, CooBoo je jistota, vždycky vydává skvělé knížky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také asi do knížky nakonec půjdu. Pěkná recenze! :) A díky za ni! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na léto kniha jak dělaná, takže rozhodně ji zkus a moc ti děkuji, že se tak líbí :)

      Vymazat
  4. Tuto knihu jsem již několikrát viděla jak na internetu, tak v knihkupectví. Od Jenny Han jsem četla "Všem klukům, které jsem milovala" i druhý díl a "Oko za oko" jsem si chtěla pořídit. Nějak mě ale odradila anotace a už jsem se k ní nevracela. Po přečtení tvé recenze uvažuji, že bych jí přeci jen dala šanci. Plus když to je ta Jenny 😂.
    Ale ne, fakt. Recenze je super, moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)