úterý 23. května 2017

Recenze na Posvátné lži Minnow Blyové


Autorka: Stephanie Oakes

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2015 orig/2017 cz

Žánr: young adult

Počet stran: 367


Recenze:
Původně jsem nezamýšlela si knihu přečíst, ale jelikož jsem si původní recenzní výtisk už koupila, musela jsem si vybrat jinou knihu. Rozhodování bylo opravdu snadné, protože mě ihned zaujal příběh této knihy. 
Když bylo Minnow pět, její rodina se rozhodla následovat Proroka, který umí komunikovat s Bohem, a vložila do něj svou víru. Komunita Prorokových stoupenců sídlí hluboko v lesích, kde má své náboženství krutá a zvrácená pravidla. Ze vzpomínek, co Minnow zbyly, si postupně začíná vytvářet svůj vlastní názor na celou věc a pomalu se začíná oddalovat od toho, čemu byla tak dlouho věrná. Všechno jí v Komunitě připadá tak sužující, že se rozhodne pro útěk, ale bohužel marně. A jako za trest přijde o svoje obě ruce.

Celá kniha se odehrává v současnosti a zároveň v minulosti. V současnosti je Minnow zavřena do vězení pro mladistvé, protože někomu vážně ublížila. Ve vězení se Minnow seznamuje s novými dívkami v jejím věku a dalo by se říci, že navazuje i přátelské vztahy. Do této věznice za ní chodí terapeut, s kterým má Minnow jednoduchou dohodu, když mu řekne, co se stalo té noci, kdy utekla z Komunity, tak jí na oplátku on pomůže u soudu. A tak mu Minnow vypráví o kruté minulosti, z níž my si postupně vytváříme obrázek jejího života v Komunitě. 
Hněv je druh vraždy, které se dopouštíš ve svém srdci. 
Příběh byl napsán tak chytlavě a čtivě, že jsem skoro čtyři sta stránkovou knihu stihla přečíst za dva dny. Atmosféra se v knize od začátku až do konce nezměnila, pořád jsem byla hrozně napjatá a s každým ťuknutím na čtečku se mi tajil dech, knížka mě tedy zabavila od začátku až do konce. I přesto se ale nekonalo nějaké velkolepé nadšení z pravdy, kterou jsem se na konci dozvěděla. I tak se ale ke knize bude mými myšlenkami v budoucnu vracet, protože kniha měla zajímavý nápad.

Podle mě má knížka vážně úžasnou myšlenku, i když jsem z ní ze začátku byla vyděšená. Náboženství a podobné věci jdou totiž absolutně kolem mě. Když jsem tedy narazila na několikastránkové části, které se týkaly jen tohoto tématu, byla jsem značně vyděšená. Postupně jsem nad tématem těchto sekt a falešné víry začala více a více přemýšlet, až jsem nakonec byla ráda, že knihu čtu. 

Díky tomu ve mně příběh vyvolal i pocity, tím hlavním byl nejspíš hněv na to, jak někdo jako Prorok může ničit lidem život tím, že si vymýšlí podobné věci s Bohem, což mu samozřejmě všichni žerou, a když se najde někdo kdo pochybuje, už je hned posedlí Ďáblovou duší a podobně. Jednoduše nemáte život ve svých rukou a musíte šířit názor někoho jiného, s čímž naštěstí Minnow nesouhlasila, a proto jí mám zřejmě tak ráda, protože se prostě nedala.

Obálka knihy je povedená, není přeplácená, ale taková krásně jednoduchá. Jen je trochu škoda, že mám knihu na čtečce a ne vystavenou v knihovničce.
Knihu můžu všem jedině doporučit, protože měla vážně zajímavý nápad a krásnou myšlenku, hrdinku jsem si oblíbila a s jejími názory jsem postupně začínala souhlasit. Navíc se kniha četla sama a já jen otáčela stránky.
Pokud tedy hledáte nějakou hodně odlišnou young adult od ostatních, toto je to pravé pro vás! 


9/10

Za e-knihu moc děkuji nakladatelství Host a pokud jsem vás nalákala, knihu si můžete koupit ZDE.

10 komentářů:

  1. Wau. Jeenim slovwm wau. To bude hodně silna kniha. Diky zavtip. Opravdu moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni! Obdivuji, jak krásný máš blog :) a ta recenze? Ta je SKVĚLÁ! Na tuhle knihu jsi mě nalákala tolik, že si to snad ani neumíš představit :D Krása! Moc mě tvá recenze bavila a určitě si přečtu další <3 Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůj moc děkuju! ♥ Kniha se ti určitě bude líbit:))

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku se hrozně těším. Pořídila jsem si ji na Světě knihy a doufám, že se mi bude líbit. Jsem ráda,že jsi z ní byla tak nadšená, aspoň se nemusím bát, že mě úplně zklame ;)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si knížku pořádně užij! :D (A snad tě vůbec nezklame:)

      Vymazat
  4. Páni, rozhodně jsi mě na knihu nalákala! Myslela jsem, že se jí vyhnu, ale asi bude opak pravdou. Díky za recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda:DD a děkuji za komentář! :D

      Vymazat
    2. Zní to zajímavě. Možná bych si ji někdy přečetla, pokud na ni narazím :) Těším se na další recenzi!

      Vymazat
  5. Knihu jsem před nějakou dobou zavrhla, že to asi nebude to pravé ořechové. Když čtu Tvou recenzi, tak mám zase chuť si pro ní hned skočit a pustit se do ní. Tak já nevím, nejspíš si jí opět vrátím na wishlist a třeba se k ní jednou dostanu. :)
    Moc hezky napsáno.

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)