neděle 2. října 2016

Recenze: Pod nekonečnou oblohou

Originální název: Under The Never Sky
Autorka: Veronica Rossi
Série: Nebe
Díl: 1.
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 328
Rok vydání: 2012
Žánr: Sci-fi, Young Adult

Anotace: Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

Recenze:
Árie je vyhostěná ze svého bezpečného domova, do nebezpečné přírody, kde každou chvílí hrozí že zemře, ať už na nějakou nemoc proti které není imunní nebo jí hrozí že udeří éterová bouře, a navíc nemá své moudrooko. Perry na vyřerpanou Árii narazí a společně se snaží najít své blízké. Árie hledá svou matku, která se jí už nějakou dobu neozvala, až na soubor ,,zpěváček", který ji zanechala v jejim moudrooku, které u sebe má Perry a pomocí něhož chce najít Talona.

Po hodně dlouhé snad nekonečné době jsem si přečetla sci-fi knihu (kterou jsem před nedávnem ani moc nevyhledávala), je taky fakt že ta obálka mě hodně upoutala, protože přece jenom je boží a když zrovna odráží sluneční paprsky, z obálky se stane duhová bomba. Jenže se jedná o přebal, který m moc neseděl v rukou když jsem četla (takže musel být sundaný). 

Začátek nebyl nijak zajímavý, teda jen na jeden okamžik a pak už jste vlastně jenom šli a šli. Navíc jsem se prostě objevila v knize a vůbec jsem nevěděla o co tam jde, až později to tam bylo vysvětleno (nevěděla jsem třeba jak si mám představit jednotlivé Říše) A až někdy v druhé polovině to začala být opravdová zábava, takže jsem se od toho nedokázala odtrhnout (což mělo za následek čtení knihy asi jen dva a půl dne). 

Jinak nápad tohoto světa se mi líbil. Říše, Snění, Blaženost, hrozba éteru, kanibalské kmeny z kterých šel opravdu strach. 

Hrozně se mi na knize líbila jedna věc a to byl vývoj vztahu Perryho a Árií, na začátku jsou to největší nepřátelé. On je totiž Divoch (Outsider) a ona je Osadnice.  Jak jsme ale všichni mohli tušit vyvine se z toho právě něco jiného než nepřátelství, spíše jeho opak. 

Ze začátku se mi vůbec dobře nečetlo, vůbec to neubíhalo, připadalo mi to jako věčnost. Po chvilce už to ale odpadlo a všechno zase bylo v pohodě a já to hltala každé slovo a stránku. Je mi celkem líto že jsem tuhle knížku dočetla! 

Takže za mě prostě úžasná kniha, která bude určitě patřit do mých oblíbených. A vím že potřebuju více takových knih (hrozně nutně).


P.S. Vtipné na tom taky je to, že jsem knihu nedávno pořídila v LK za čtyřicet korun (byl tam celý komínek prvního dílu) jenže druhý a třetí díl nikde, všude vyprodané. Takže kdybyste třeba o někom věděli nebo knihy nechcete, ráda se jich ujmu... :) 

8 komentářů:

  1. Krásná recenze :) Už jsem po téhle knížce pokukovala, ale nějak to nestíhám, tak třeba časem :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Uvažuji o přečtení, knížka vypadá opravdu dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jedine zkusit bazary. Ja ji nastesti koupila jeste ve vyprodeji v Neoluxoru, nekdy loni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem zkousela jen na databázi a tam je přehnaná cena :( tak nevím no, ale ještě to zkusim jinde..

      Vymazat
  4. Knížku mám doma, stejně jako druhý díl. Jen ten třetí nemůžu sehnat :/

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám když tak v plánu knihovnu, ale zase to nebudu mít doma cely no.. :/

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)