pondělí 8. května 2017

Recenze na Nejchladnější dívku ve městě chladu

Autorka: Holly Black
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2013 orig / 2017 cz
Žánr: young adult, thriller
Počet stran: 328

Recenze:
Zpočátku jsem si knihu vůbec nechtěla přečíst, protože jsem si myslela, že se bude jednat o četbu spíše pro dospělé a že to bude nějaký thriller. Když jsem se dozvěděla, že se jedná o young adult knihu, začala jsem o knize pomalu přemýšlet, a nakonec se ke mě dostala jako recenzní výtisk od nakladatelství Omega, za což samozřejmě velmi děkuji. 

Vítejte ve víceméně normálním světě až na to, že ho společně s lidmi obývají i upíři. 

Sedmnáctiletá Tana a její bývalý přítel Aidan přežili masakr, který se stal během jedné nevinné párty, kdy dovnitř proklouzlo pár upírů a jediná Tana zůstala zázrakem bez povšimnutí, ale Aidana si upíři nechali jako svačinku na další den. Měl ale to štěstí, že ho v potemnělé místnosti našla dříve Tana. Jenže jak se zdá, upíři Aidana kousli, a proto je teď nakažený a jediná kapka lidské krve stačí na to, aby se stal i on Chladným. Aidan ale není sám v místnosti, společně s ním je tu i jeden svázaný upír, který skrývá ne jedno tajemství. A protože Aidan je nakažený a Tana možná taky, aby neohrozili svoje okolí, odebírají se do karanténní oblasti - do města Chladu.

Tana byla jako hlavní postava vážně odvážná a hodně riskovala pro druhé právě třeba to, že se nechá zavřít do karantény odkud není cesty zpět, zachránila neznámého upíra, který jí mohl něco hrozného provést, ale i tak ty všechny rizika přijala.
Velkou roli tu pak hraje upír Gavriel, kterého našla Tana svázaného v pokoji společně s Aidanem. Gavriela jsem si zamilovala, protože je to prostě Gavriel, a kdybych vám o něm měla říct něco víc, byl by to už spoiler, takže se radši nechte překvapit! 
Z upírů se stala pohádka a kouzlo. Byli vlkem v lese, který přibíhá k babiččinu domku, zloduchem z počítačové hry, jehož je možné ničit bez pocitu viny, příšerou, která vás zve do své postele, mocnou věčnou bestií, jíž se každý může stát. Nádherní mrtví, la belle mort. 
První dojem, který na mě kniha udělala, byl, že jsem byla vážně ohromená. Bohužel ihned vystřídalo zklamání, protože mě kniha tak moc zmátla, že jsem v tom vážně plavala. Nechápala jsem chování postav a proč to tak je, a proč dělají to, co dělají? A tyhle slabší matoucí chvilky jsem tam pociťovala až do nějaké sté stránky. Všechno jsem si nakonec stihla nějak objasnit a mohla jsem pokračovat ve čtení.
Když už jsem se blížila ke vstupu do města, začalo se to konečně trochu více rozjíždět a na povrch vystupovala nějaká objasnění a odhalení, která mě i docela překvapila. I začátek ve městě Chladu byl zajímavý, ale bylo tu i dost chvil, ve kterých se toho moc nedělo. 

Autorka naštěstí píše opravdu čtivě, takže jsem střed knihy nějak překonala a nastal velkolepý konec, který sice nebyl nějak akční, ale rozhodně byl překvapivý a ani já jsem na pár věcí vážně nepřišla. Využití upírů mi tady přišlo velmi originální a přiznám se, že jsem o upírech snad ještě knihu nikdy nečetla (knihy série Stmívání mě nějak minuly). 

Odlišnost, která se mi na knize hodně líbí, je, že každá kapitola má i jeden citát, který se vždy týká smrti. Což se může zdát i poněkud depresivní, ale mě se ty citáty líbily a všechny měly něco do sebe a knihu vážně krásně doplňovaly. 
Obálka knihy není špatná, ale mě se možná o trochu více líbí ta původní. Na druhou stranu se mi zdá, že česká obálka se hodí více k celému tématu knihy. 

Příběh byl v některých chvílích překvapivý, po celou dobu čtivý, ale občas se tam toho moc nedělo a mně dokonce knížka přišla málo akční. Pořád jsem se ale chtěla dozvědět, jak to nakonec skončí s Tanou a ostatními. Po urovnání v hlavě hodnotím knihu slabšími čtyřmi pírky :)

7/10

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete koupit v jejich e-shopu Knihy Dobrovský

1 komentář:

  1. Zaregistrovala jsem, že Omega vydává Nejchladnější dívku ve městě chladu a strašně ráda bych si ji přečetla. Rozhodně mě svou anotací zaujala a ráda bych jí dala šanci :)

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)