středa 19. července 2017

Recenze na Eliza and her monsters

Autorka: Francesca Zappia
Nakladatelství: Harper Collins - Greenwillow
Rok vydání: 2017
Žánr: young adult
Počet stran: 400

Recenze:
Eliza je jednou z nejznámějších lidí internetu, ale jen jako LadyConstellation jejíž příběh Monstrous sea zná snad každý, ale pravou identitu jí samé nikdo. Jenže tahle anonymní bublina nemůže vydržet navěky. Jediní přátelé, které Eliza má, jsou online, ale vše se mění, když do školy nastupuje nový kluk Wallace, milovník MS, který na tento svět píše populární fanfikce.
Tihle dva se samozřejmě potkají a díky jejich společné vášni si i skvěle rozumí. Jenže co se stane, až se Wallace a vůbec celý svět dozví její tajemství a odhalí tak její monstra?


“You found me in a constellation.”

Francescu Zappiu a její knihy mám hrozně ráda. Jako první jsem četla její knihu Uvnitř mé hlavy, která byla opravdu úžasná, napínavá a dech beroucí. Když jsem tedy někdy v březnu narazila na tuto knihu, bylo hned jasné, že jen co vyjde, budu jí muset mít.A tak se i stalo. Při rozbalování jsem byla nadšená jak malé dítě a až doteď nemůžu odtrhnout oči z té nádherné obálky.

“That computer is my rabbit hole; the internet is my wonderland.”

Kdyby nebylo těch úžasných postav, kniha by zřejmě nestála za tolik jako teď. Hlavní postava Eliza
je pro mě jedna z těch, která mi nelezla na nervy, hned jsem si jí oblíbila a také se s ní v mnohých věcech ztotožnila. Eliza totiž miluje psaní, čtení, kreslení, je to introvertka, má smysl pro humor, většinu času stráví online a prostě není jako každá holka.
Více než Elizu jsem si mohla oblíbit už jen Wallace, který je aktuálně teď můj knižní boyfriend (dokonce je na stejném místě jako Rhysand, huh). Wallace je prostě nádherný, vtipný, tichý a s nejedním tajemstvím a stejně jako Eliza miluje psaní.
V této knize jsem s postavami hrozně moc cítila, což se mi úplně často při čtení nestává, ale tady to byl naprostý opak. Když Eliza trávila čas s Wallacem já jsem se při čtení usmívala a moje srdce poskakovalo, když Eliza měla své temné období, já jsem měla čtecí depresi a měla jsem opravdu hodně velký strach, co se stane dál.

“Truth Is the worst monster, because it never really goes away.”

Kniha je opravdu čtivě napsaná, ale prvních dvacet stran mi dělalo malý problém se začíst. Vše se ale rychle změnilo, když se v příběhu objevil Wallace a celý příběh se dal do pohybu. Zprvu všechno vypadalo opravdu nevinně, jen jako příběh o vztahu Elizy a Wallace, to ale byla zatím ta světlá sluníčková část. Pak totiž přišel zvrat a světlo vystřídala tma.
Myslím si, že ani angličtina nebyla v knize nijak náročná, o čemž svědčí fakt, že jsem několika set stránkovou knihu měla přečtenou za pár dní i s menšími přestávkami.

“She drew so many monsters that she became a monster herself”

Kniha je kromě Elizina života obohacena také o kapitoly, které se týkají příběhu Monstrous sea, které, přiznám se, mě až tolik nebavily a děj jsem často zapomínala. Tyto kapitoly ale mnohdy nebyly delší než půl stránky. A samozřejmě nemůžu zapomenout na ty úžasné ilustrace, které jsou dílem autorky a celý příběh skvěle doplňují. Takže po grafické, ale i dějové stránce je kniha opravdu skvost.

Pokud se vám líbila kniha Uvnitř mé hlavy nebo Fangirl, myslím, že tahle kniha vás uchvátí úplně stejně ne-li více. A já teď můžu oficiálně prohlásit, že Francesca Zappia patří mezi mé nejoblíbenější autory.
Knihu hodnotím plným počtem pírek, protože tohle mě opravdu moc bavilo, nadchlo a překvapilo. Dokonce si myslím, že tahle kniha se objeví v seznamu nejlepších a nejčtivějších (a ještě nevím co všechno) knih za tento rok

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) O knize jsem slyšela a chystala jsem se ji minout, ale nadšené recenze mě povzbudily k tomu se do ní pustit :) I když nejdříve bych asi mohla vyzkoušet Uvnitř mé hlavy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle knihu si přečíst musíš!! A Uvnitř mé hlavy je taky vážně skvělá kniha :) snad se ti budou obě dvě líbit

      Vymazat
  2. Tohle je přesně ten typ knihy, kterou bych si opravdu ráda přečetla. Zvlášť když jí přirovnáváš k Uvnitř mé hlavy a Fangirl, protože jsou to úžasné knížky.

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)