středa 19. dubna 2017

Recenze: Caraval

Autorka: Stephanie Garber
Nakladatelství: Hodder & Stoughton
Rok vydání: 2017 (original)
Žánr: fantasy, ya
Počet stran: 402


Recenze:
Protože sleduji i zahraniční knihomoly, nemohla mi ujít kniha Caraval, která je teď velmi populární a jelikož jsem strašně netrpělivý knihomol, musela jsem si knihu koupit už hned v angličtině, za což také mohla ta úžasná britská obálka, která mě na místě v knihkupectví okouzlila.

Objasnění příběhu 
Scarlett a její sestra Donatella už od malička snily, že jednoho dne také budou v Caravalu, magické hře, kde je vítězovi dopřáno jakékoli přání. A tak Scarlett asi od svých dvanácti let píše dopisy právě Mistrovi (Caraval Master Legend), ve kterých píše, jak by moc chtěla zažít Caraval. Její dopisy jsou dlouho ignorovány, ale po několika letech přeci jen přijde odpověď a k ní i vstupenky. Scarlett je odvezena na ostrov, kde se Caraval koná, tak trochu proti své vůli a to tajemným Julianem, ale když zjistí, že její sestra byla unesena, je donucena hrát.


Něco k postavám
Většinu času strávíme v příběhu se Scarlett, která je tak trochu opakem své sestry Telly. Tella je nespoutaná a miluje dobrodružství, ne že by Scarlett nemilovala dobrodružství, ale svatba s jejím neznámým snoubencem je přednější než návštěva Caravalu, po které tak vždy tak snila. Nemůžu ríct, že by měla Scarlett nějak štvala, ale jako postava pro mě byla nevýrazná.

Stejně tak jako se Scarlett strávíme v knize ještě hodně dlouhý čas s velmi tajemným Julinem, kterého jsem si nějakým způsobem na začátku oblíbila, ale postupně moje nadšení z něj začalo opadat, stejně tak jako z něho začala padat jeho tajemství..

Ještě něco k té Telle... po dokončení knihy jsem si jí oblíbila snad ještě několikrát více než Scarlett, i když mě taky občas štvala, celkově byla nejlepší.


Styl psaní, nápad a angličtina
Hned na začátku jsem si oblíbila autorky styl, když jsem se do knihy vážně začetla, četla se sama a stránky mi pod rukama jen mizely. Navíc 407 stran v angličtině za patnáct dní s větší prokrastinací je u mě vážně zázrak.

Angličtiny jsem se na začátku hrozně bála, protože přeci jenom už to není obyčejná young adult, ale fantasy s různými vymoženostmi a složitější zápletkou. Naštěstí nebylo to zas tak těžké, mohla bych říct i lehké, pokud už za sebou máte nějaké knihy v angličtině, ale samozřejmě byly tu i těžší části, kdy mi s neznámými slovíčky musel pomoc překladač.

Co mi spíš ale dělalo větší problém, bylo vůbec pochopit tu zápletku, nad kterou jsem ještě musela déle po knize přemýšlet, všechno si urovnat v hlavě a říkat si, jak je možné, že jsem se nechala tak trochu nachytat, všemu jsem věřila stejně tak jako naivní Scarlett?!

Nápad knihy byl jedním slovem úžasný! Čím více jsem knihu hltala tím jsem čekala nejpřekvapivější konec, který by mohl existovat, ale bohužel tak se nestalo a já jsem byla jak zklamaná tak i trochu naštvaná, protože jsem čekala něco trochu více... magického? Ale až nakonec byla celá kniha samé úžasné překvapení za druhým, které ale bylo nakonec... k ničemu? No, tahle kniha mě dokázala geniálně oblafnout! :D

Obálka 
U téhle knihy je obálka asi ten nejzajímavější bod. Dlouho jsem byla přesvědčená, že si radši koupím americkou verzi knihy (červeno-modrou), ale když jsem uviděla tu britskou, už nebylo cesty zpět, protože tak nádherně zlatě zářila. Další věc, kterou jsem zjistila až doma je, že existují čtyři verze knihy pod přebalem. Nejběžněji vidím šaty, které mám já, a cirkusový stan. Existuje ale také růže nebo hodinky. A ještě něco k tomu vizuálnímu zpracování... kniha má i mapku!


Podtrženo, sečteno
Z postav jsem si nezamilovala nikoho, jen malinko Tellu. Nápad a to jak autorka psala, bylo něco úžasného a pořád mám smíšené pocity z toho konce.. mám se smát nebo se zlobit? :D Když si to tedy všechno ve své hlavě shrnu, vážně se musím sama sobě smát a tak vám dám jednu důležitou radu ,,Remember, It's only a game..." :P


7,75/10


8 komentářů:

  1. Krásné fotky. :) Knihu mám už delší dobu na seznamu a snad si ke mně brzy najde cestu. :D Navíc ta britská obálka se vážně povedla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :3 Tak snad budeš mít knihu brzy u sebe a bude se ti líbit :)

      Vymazat
  2. Na knihu som už čítala všelijaké názory, ale ešte som sa k nej nedostala. Určite však plánujem. Raz... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Na tuhle knihu jsem hodně natěšená, doufám že nezklame. Protože podle obálky a anotace vypadá naprosto úžasně :)

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)