pátek 28. dubna 2017

Recenze: Dvůr trnů a růží

Autorka: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015 (orig), 2016 (cz)
Žánr: young adult, fantasy
Počet stran: 440



Recenze:
Nikdy jsem si nemyslela, že bych si knihu po smršti prvních negativních recenzí koupila, ale z druhého dílu jsou všichni unešení, a tak jsem si řekla, že bych nakonec sérii mohla dát šanci a přečíst si alespoň první díl. 

Něco málo k ději
Kniha se motá kolem Feyre, která se sou rodinou žije v chudobě, a aby se nějak uživili, musí chodit Feyre do lesa na lov. Jednoho dne narazí na velkého vlka, z kterého vidí velký přínos a tak ho zabije. Jenže tento vlk byl vílou, za což bude muset Feyre zaplatit a zbytek svého života strávit ve světě víl, kde se zatím šíří nákaza.

,,Buď vděčná za své lidské srdce, Feyre. Lituj ty, kdo necítí vůbec nic."

Trochu k postavám
Proti postavě Feyre asi nic nemám, přijde mi sympatická a má odvážné lidské srdce. No jednoduše... Feyre jsem si naprosto zamilovala! Navíc měla velké štěstí, když se konečně rozhodla rozluštit hádanku, na kterou jsem věděla odpověď už při první slově, protože jinak bych jí asi vážně uškrtila! 

No a pak tu je Tamlin, únosce Feyre, který se ze začátku choval prostě jako zvíře, byl rozčílený, až moc řval a nevypadal moc sympaticky, no prostě z něj šel strach. Po pár stránkách se ale změnil na ustaranou a zamilovanou vílu. Proti Tamlinovi jsem nic neměla, ale věděla jsem, že přijde ještě něco lepšího! 

A kdo může být tím lepším než samotný Rhysand?! Když se tam poprvé ukázal, nebyla jsem z něho zrovna nejšťastnější, ale postupně se mi více a více zamlouval. Navíc miluju jeho netopýří křídla a jeho povahu, s kterou vždycky všechno zabil (dobrým a občas i špatným způsobem.)


Styl psaní a nápad
Po přečtení prvních pár desítek stran jsem se pořád nemohla začíst a vůbec jsem si nedokázala představit, jak tuhle tenčí knihu vůbec dočtu a jestli vůbec. No naštěstí si stačilo počkat jako u každého začátku knihy od této autorky a příběh pak krásně vygradoval a pomalu nám odhalil veškerá tajemství.

Taky jsem byla unešena z toho, že kniha tu má hned několik prvků z Krásky a zvířete, jak slibuje na zadní straně knihy. Dalo by se tedy dokonce říct, že se jednalo o re-telling, protože tu byly základní body originální pohádky, jako je únos, uvěznění, propuštění a kletba. Autorka přenesla původní pohádkový příběh do trochu drastičtější formy a to na tom tak miluju! 

Další věci, která rozhodně upoutala mou pozornost, jsou dvory, kterých je hned několik a jsou od sebe rozdělené jakousi neviditelnou zdí. V knize nejvíce času strávíme na Jarním dvoře, kde se mi nezdá, že by bylo moc zajímavých věcí, takže se těším až poprvé s Feyre vkročím do Nočního dvora.


,,Byl to krutý a drsný svět, kde se rody vraždily navzájem ve jménu moci, msty, zášti a boje nadvládu. Možná byla jeho štědrost a laskavost odpovědí na to všechno. Třeba ho, když mě spatřil, napadlo, že je to jako pohlížet do zrcadla."

Obálka: 
Obálka je krásná a o něco hezčí než autorky předešlá série Skleněný trůn, ale bohužel obě obálky sérií mají stejnou vadu a to je ta, že písmo se z obálky loupe a název potom není celistvě stříbrný, což mi vlastně na celé knize vadilo nejvíce. A plusový bod je zas ten, že kniha má mapku.

Podtrženo, sečteno
Pokud jste knihu ještě nečetli, měli byste to co nejdříve napravit, protože já jsem si jí vážně zamilovala! Hlavní postavy miluji, děj byl pro mě hodně napínavý a vůbec jsem si neuměla představit, jaký způsobem by mohla kniha skončit, ale řeknu vám, že konec mě překvapil. Takže kde mám další díl?!

9/10

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Knihu jsem četla a neskutečně se mi líbila, přestože jsem byla ze začátku trošku skeptická... A už se nemůžu dočkat dalšího dílu, který bude doufám stejně dobrý, ne-li lepší. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, doufám, že další díl bude ještě lepší :D :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze, mě se taky kniha moc líbila :) Zrovna se chystám na re-reading a pak na další díl :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze! :) Dvůr jsem také četla, přesto jsem o něj čekala kapku víc... :D Nicméně! :D Druhý díl si chci přečíst (a co si budeme povídat, hlavně kvůli Rhysovi :D) Ať žije team Rhyse! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky se na Rhysanda těším ze všeho nejvíc :D

      Vymazat
  4. Mě se knížka také líbila, ikdyž méně než Skleněný trůn. Negativní reakce? Tak ty jsem nezaznamenala, jen kladné, anebo průměrné hodnocení. Druhý díl si určitě přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jí možná oblíbila trochu více než Skleněný trůn :)

      Vymazat
  5. Pokud budu mít čas, do knihy se pustím, jinak ale asi ne :D Jinak ti musím pochválit vzhled blogu, je perfektní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se náhodou čas našel, tak si užij čtení :) A jsem ráda, že se ti vzhled líbí! :3

      Vymazat
  6. Pěkná recenze :-) Sama jsem od knihy očekávala větší pecku, podle nadšených recenzí, nějak mi nestačilo, že první půlka knihy byla nuda převedená do vět.
    Nicméně do druhého dílu určitě půjdu taky, jsem zvědavá, jak se bude tento zázrak vyvíjet dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :) a ať tě druhý díl překvapí!

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)