pondělí 26. června 2017

Recenze na The Girl of Ink & Stars


Autorka: Kiran Millwood Hargrave
Nakladatelství: Chicken House
Rok vydání: 2016
Žánr: fantasy, middle grade
Počet stran: 228



Recenze:
Dcera kartografa Isabella a dcera místního guvernéra Lupe jsou v šoku, když se dozví, že jejich kamarádka Cata byla zavražděna v sadě, do kterého ji Lupe poslala. Isabella je naštvaná, protože guvernér nedělá nic pro to, aby nalezl vraha. Této role se tedy ujímá Lupe, která odejde sama do neznámého území dříve, než by jí to stačil někdo rozmluvit. 

Jelikož se jedná o dceru guvernéra, je hned sestaven pátrací tým, ve kterém se objeví i Isabella, aby celý tým navigovala a hlavně poznala i zbytek ostrova, do kterého měla celý svůj život zakázáno chodit.

Charaktery knihy mi nijak zvlášť nepřirostly k srdci. Samozřejmě záporáka jako je Guvernér jsem neměla v lásce už od začátku, ale k ostatním postavám jsem měla takový neutrální vztah. Co se týče nějaké milostné linky, tu v knize nenajdete, ale myslím, že to vůbec nevadí.
See here, how my blood runs not blue at my wrist, but black? Your mother always said it was ink. I am cartographer through to my heart.

Nápadem této knihy jsem byla, dalo by se říct, okouzlená. Ještě nikdy jsem totiž nečetla o ničem podobném. Moc se mi líbilo to, že hlavní hrdinka Isabella je dcerou kartografa a tím umí zacházet s mapami a orientovat se ve hvězdách..., ale líbila se mi i ta kapka magie, kterou autorka do knihy přidala. Kapku magie v knize zastává právě jakási legenda, kolem které se vlastně celá kniha točí.

Do knihy jsem se začetla víceméně okamžitě, protože na začátku se vážně dělo plno věcí až jsem skoro nestačila koukat. Bohužel po skvělém startu přišla část, kdy jsem se do knihy musela doslova nutit. Byla to zrovna několika desítek stránková pasáž o výpravě, při které se nedělo (oproti začátku) vlastně vůbec nic. Tohle malé nadšení mi pak vydrželo až do konce knihy. Konec byl totiž čím dál tím více předvídatelný, takže jsem z něj nebyla nějak moc unešena.

Autorka naštěstí píše opravdu čtivě, nevymýšlí dlouhé a složité věty, takže i když se zrovna nejedná o nějakou napínavější část, stránky vám naštěstí pod rukama mizí rychle.

Knihu bych mohla doporučit určitě těm, co teprve s anglickými knihami začínají, protože příběh nebylo vůbec těžké pochopit, ale zároveň i těm, kteří si chtějí přečíst něco oddechového,  magického a nic velkého od této knihy nečekají. Příběh tedy hodnotím jako takový průměr.

5/10 

Za knihu děkuji Enbook.cz, kde si ji také můžete koupit

2 komentáře:

  1. To by na začátek s tou cizojazyčnou literaturou nebylo špatný.. Po knize bych sáhla hlavně kvůli obálce.. ale jinak.. no nevím :) I tak se ti recenze moc povedla (jako vždycky) ;)
    Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kniha je spíš pro menší, takže to tak i vypadá :)

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)