neděle 4. prosince 2016

Recenze: Projekt Alfa - V pasti

Originální název: V pasti
Autorka: Lenka Dostálová
Série: Projekt Alfa
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 272
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi (genetické experimenty)

Anotace: Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci. Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život. Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život. Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila…

Recenze:
Hned bych chtěla začít samotnou anotací, která mi toho moc neprozradila a to je pro mě plus, ale i mínus. Na knihu jsem se sice o trochu více těšila, ale kdybych na ní narazila v obchodě docela bych se bála, protože anotace je opravdu jen malé nastínění děje. Naproti tomu jsem tedy byla překvapena mnohými věcmi.

Kniha začíná docela nevinně, ihned se seznámíme s hlavní hrdinkou Laylou Morgenternovou a jejím světem ve kterém byla doposud zvyklá žít. Poznáváme její nejlepší kamarádku Georgie a zároveň i její nepřátele. Už hned na začátku si o Layle můžeme udělat nějaký obrázek, je to sedmnáctiletá dívka, docela líná (ale kdo by nebyl), později zjistíme že je lehkomyslná a opravdu všechno bere na lehkou váhu. Musím říct že na začátku jsem si jí oblíbila, ale tohle nadšení mě postupně pomalu opustilo (ale nebylo to nejhorší).

S Laylou ale není něco v pořádku, a tak skončí v nemocnici a v jejím okolí se začnou motat podivní lidé, kteří jí unesou. Samozřejmě Layla se tak lehce chytit nenechá, ale i přesto nato dojde. Doba, když byla v zajetí pro mě byla moc dlouhá a navíc se během ní nic moc nedělo. Přátele si našla až po hodně dlouhé době, takže jsme se o Leovi nic moc nedozvěděli, vlastně vůbec nic až na to že je to beta patnáct... Už jsem si dokonce myslela že se to tady obejde bez nějakých romantických chvilek, protože zrovna tady by mi vynechání nevadilo. Bylo totiž vidět že se autorka snažila sem romanitku vecpat za každou cenu (ale bylo to dojemné).

V knize mi ale nesedělo pár věcí. Například když unesli její nejlepší kamarádku Georgie ihned se vrhla po hlavě jí zachránit ať to stojí co to stojí, jenže když byla v přesvědčení že její matka byla unesena také, nijak to neřešila a ani nad tím trochu nepřemýšlela. Nebo spojenectví, když byla Layla zajatá, protože Sandra dala najevo svůj zájem Layle pomoci docela pozdě, to je také příčina proč byla Layla tak dlouho uvězněná.

Bylo mi docela líto když Laylu zlomili, její odhodlání, elán a naděje se pak úplně vytratili a příběh kvůli tomu nebyl moc zajímavý. Přeci je jenom lepší sarkastická hrdinka než nudná hrdinka, která jen přikyvuje a vůbec nebojuje za svou svobodu a je tak nějak smířená se svým budoucím životem. Takže hrdinka pro mě pak později nebyla už něčím zajímavá.

Nedá se tedy říct že by mi nějaká postava přirostla k srdci, protože jsme dostali možnost poznat pouze Laylu. U ostatních jsme věděli jméno a jejich postavení vůči Layle, zda jsou to dobré nebo záporné postavy. Tím to všechno končí.

Takže, tahle kniha byl skvělá lehká četba a na víkend jako dělaná. Kdybych nebyla tak líná mohla jsem ji mít přečtenou za den, takhle mi to trvalo jeden den a jedno ráno. Styl je čtivý, ale přesto mi trvalo než jsem se dokopala jen k tomu knihu otevřít. Když se na to tedy všechno kouknu kniha pro mě byla takovým lepším průměrem, měla své nedostatky ale líbila se mi.


,,Měla jsem pocit, jako kdyby se mi v hrudi usadil ledovec o rozměrech toho, který sejmul Titanic"

Úryvek: 
,,Je to psychický blok," řekla Sandra. ,,Právě nepřiměřeným trestem za její pokus o útěk jste tohle způsobili. Naprosto jste zničili její osobnost a nejspíš tak zablokovali její schopnosti, které vycházejí právě z její mysli."
,,Nesmysl," zavrčela Hoowsová podrážděně. ,,Právě díky svému pobytu v nápravné cele začala být zcela poslušná. Udělá všechno, co se jí řekne!"
,,Až na to, že ztratila to, co na ní bylo nejvíce výjimečné," odtušila Sandra chladně. 
,,Vy jste tady přes psychologii," vložil se do debaty Kinady klidně. 
,,Co tedy navrhujete?"
,,Je jenom jedna možnost. Pakliže má alfa znovu získat zpět svoje schopnosti, musí si opět vybudovat vlastní osobnost. Na základech Layle Morgensternové."


Za poskytnutí knihy děkuji přímo autorce - Lence Dostálové. 

4 komentáře:

  1. O knize jsem slysela diky Chensie, ale stejně mam picit,ze je to celjove takove pro me nicnerikajici dilo :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o něm věděla dlouho, jen jsem neměla záminku ke koupi :D

      Vymazat
  2. Takze mam pocitat s prumerem? Knihu jsem vyhrala a zatim ji necetla. Ale je pravda, ze od toho necekam zadny besteseller...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě počítej, ale i přesto si ji přečti! :D

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)