středa 15. března 2017

Recenze: Temnější tvář magie

Autorka: V. E. Schwab
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2015 (orig)/ 2016 (cz)
Žánr: fantasy 
Počet stran: 342

Recenze:
Všichni jsme zřejmě v poslední době slyšeli o knize Divoká píseň, kterou napsala právě stejná autorka, tedy Victoria Schwab. Někteří z vás zase slyšeli o této knize - Temnější tvář magie. Jednu dobu byla totiž úplně všude (hlavně v reklamách v metru!). A právě než se pustím do její nejnovější knihy Divoká píseň, rozhodla jsem se nejdříve přečíst Temnější tvář magie, fantasy knihu se vším všudy! 

V této knize procházíme hned přes několik Londýnů! První - Červený Londýn je plný magie a krásy, druhý - Šedý Londýn je již téměř bez magie, třetí - Bílý Londýn je plný bolesti a hladomorů, a poslední čtvrtý - Černý Londýn se nechal strávit samotnou magií. 

  ,,Priste er Essen. Essen in Priste. - Moc v rovnováze. Rovnováha v moci"

Naším hlavním hrdinou se zde stává Kell, který se od běžných lidí liší tím, že je Antari, tedy osoba, které je umožněno procházet dveřmi přes všechny Londýny. Právě díky tomu se dostane do královské rodiny Červeného Londýna, pro kterou později pracuje jako poslíček zpráv mezi okolními Londýny. Avšak není jediný Antari! Holland, který pracuje pro dvojčata vládnoucí Bílému Londýnu je též umožněno tomuto cestování.

Kella jsem si docela rychle oblíbila, jako charakter mi přišel velmi sympatický a prostě nebyl důvod si ho neoblíbit! Kdo mi přirostl k srdci byla i Lila - naprosto paličatá, zvídavá, lehkomyslná zlodějka a vražedkyně ze Šedého Londýna! Jednoduše mě zaujala svou originální postavou a mnohdy i svým chováním a hláškami. 

Jednoho dne se poté ,,náhodu" cesty Kella a Lily zkříží díky věci, která později ohrozí rovnováhu magie.  A nebyla by to Lila, kdyby se samozřejmě hned nezačala zajímat o tu podivnou věc a Kellovu výpravu. 
,,Lile přejel po tváři jízlivý úsměv. ,,Tak ty jsi pašerák." ,,... řekla zlodějka," odsekl."
Už dlouho jsem nečetla fantasy bez nějakých young adult nebo romantických prvků a možná bych mohla říct, že toto byla má první úplně čistá fantasy. Samozřejmě jak to u takové pravé fantasy knihy bývá - nový svět, nové národy, nové jazyky, nové zvyky - to vše v této knize můžete objevit! Hlavně za ty nové jazyky musím autorce vysmeknout poklonu, protože to nebyl jen jeden nový jazyk, ale několik.. (a samozřejmě děkuji za jejich překlady hned vedle :D). 

Samozřejmě na začátku knihy jsem se musela plně soustředit, hltat slovu po slovu, abych vůbec porozuměla novému světu, novým propracovaným postavám a podobně. Po této části jsem si knihu už jen užívala a znova hltala slovo po slově s tím cílem, že už se konečně stane něco epického. No a tady jsem možná malinko narazila.. 
,,Jakmile jednou pustíš magii dovnitř, prohrál jsi."
Musím se přiznat, že od této knihy jsem ještě kromě skvělého nové světa očekávala něco víc. Příběh je samozřejmě velmi originální, ale jaksi mi tu chybělo nějaké ty části, ve kterých se stane něco vážně velmi epického až se vám zatají dech, ale akce tu samozřejmě nechyběla a s tím i mnoho nevysvětlených věcí, které se doufám vyjasní v dalších dílech (na které se už samozřejmě velmi těším)!

Autorčin styl je něco úžasného! Má krásně vyvážené lyrické popisy tak i poutavý a velmi čtivý děj, samozřejmě vedle toho skvělé nápady na nové světy a originální postavy (jak záporné tak i kladné). Takže teď mám zase o důvod víc se těšit na Divokou píseň!

Podtrženo sečteno? Kniha mě velmi zaujala a jsem ráda, že jsem na ní narazila a zničehonic jsem si jí koupila. Příběh mě bavil, bohužel tu chyběla nějaká ta velkolepá a neočekávaná část, která by překvapila. Za postavy i styl psaní dávám velké plus. 

8/10

6 komentářů:

  1. Mám podobný názor, kniha se mi moc líbila, nicméně tak chybělo takové to óóó, wow, a podobně. Píse%n se ti bude určitě libit, ale je více YA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu, jinak ale byla kniha vážně super! :)

      Vymazat
  2. Moc povedená recenze :) Knížka mě zaujala už v angličtině, takže se na ni určitě chystám :) A snad by měl teď i vyjít druhý díl :) Tak se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc! Je fakt, že v angličtině má mnohem kouzelnější obálku a cože, bude druhý díl? Už se strašně těším!! :D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, ta knížka vypadá fakt zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)