pondělí 26. září 2016

Minirecenze: Bajky barda Beedleho

Originální název: The Tales of Beedle the Bard
Autorka: J. K. Rowling
Nakladatelství: Albatros
Počet stran:  127
Rok vydání (orig): 2008
Rok vydání (cz): 2008



Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera.
Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

O čem bajky stručně jsou?

V prvním příběhu Čaroděj & Skákající hrnec se setkáme s čarodějem, který nechce pomáhat svým mudlovským sousedům, když mají nějaké trable (třeba onemocnění), je prostě sobecký a svoji moc si chce nechat jen pro sebe. Kouzelný hrnec, který mu ale odkázal jeho otec, při jeho každém odmítnutí vyléčit mudlu začne vydávat různé zvuky nebo chytne danou nemoc. 

V druhém příběhu Fontána příznivé sudby se dozvídáme o kouzelné fontáně, která za nějaký čas umožní nějakému človíčkovi aby se v ní vykoupil a tím si tak splnil jedno ze svých přání. 

Třetí příběh Mágovo chlupaté srdce je více drastická bajka, která se mi líbila asi nejméně. Mágovi připadá hloupé, naivní a směšné že se lidé zamilují a cítí podivné city, řekne si že jemu se tohle nikdy nestane a své srdce tak opatří kouzlem.

Čtvrtý příběh Králice Alice & Chechtaví pařez poukazuje na naivitu a hloupost mudlů, kteří si myslí že umí kouzlit, ale přitom o kouzlení netuší vůbec nic. 

A konečně závěrečná pátá bajka Příběh Tří Bratří, kteří znají snad všichni pokud jste už viděli nebo četli poslední díl Harryho Pottera. Když se Tři batři setkají se Smrtí, nabídne každému že jim splní jejich přání. První si přeje tu nejmocnější hůlku - bezovou, druhý si přeje kámen co navrátí život mrtvým a třetí bratr si přeje neviditelný plášť. 

Můj názor 

Nic velkolepého jsem od knihy neočekávala, chtěla jsem pouze oddechovou knihu ze světa kouzel. Což se mi nakonec i splnilo. Tyto bajky pro mě byly jen pár hodinovou záležitostí, prostě něco co přečtete jedním dechem klidně i bez přestávky. 

Nedá se říct jaká bajky by se mi líbila nejvíce, všechny se mi zdály stejně úžasné a kouzelné, každá měla prostě něco do sebe. Byly zajímavé, mnohdy i vtipné a dokonce i s jedním trollícím koncem (viz. poslední věta v bajce o fontáně), nad kterým jsem se vážně musela pousmát. 

Z bajek plynulo hlavně ponaučení (hlavně pro kouzelnické děti), což bylo na první pohled úplně vidět, ale rozhodně na tom nebylo něco špatného. 

Pokud pořád nevíte jestli si knihu přečíst tak vám říkám že byste určitě měli, hlavně pokud jste HP fanoušek, je to krásné rozšíření z kouzelnického světa. 


8 komentářů:

  1. Nejlepší samozřejmě povídka o třech relikviích :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě jsou Bajky Barda Beedleho poměrně přeceňované.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku považuji za milionkrát lepší než mnohé mudlovské pohádkové knížky... Jednoduše ji miluji! Knihomolkanaentou.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě tedy vedou Tři relikvie a Fontána! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fontana se mi hodně libila (samozřejmě bratři taky) :D

      Vymazat
    2. Fontana se mi hodně libila (samozřejmě bratři taky) :D

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)