sobota 17. září 2016

Recenze: Half Bad - Napůl Zlý


Název: Half Bad - Napůl zlý
Autorka: Sally Green
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 368
Rok vydání (orig): 2014
Rok vydání (cz): 2014
Žánr: Fantasy, Young Adult

Anotace: Nadpřiozený thriller, který se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna věc - strach z chlapce, který pochází z obou stran. Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce kterou miluje.    

Nathan se od ostatních hodně liší je totiž poloviční a to tak že jedna jeho půlka je z černé a druhá z bílé čarodějnické krve. Jeho otec je snad nejhorší Černý čaroděj, kterého se Lovci (čistě Bílé čarodějnice) snaží zabít, stejně tak jako ostatní Černé čarodějnice. A to většinou mučením. V sedmnácti se každý brousek stane plnohodnotným čarodějem, tak že získá své tři dary a napije se krve některého svého předka. Pokud Černý brousek nezíská tři dary a nenapije se, začne postupně umírat. Nathanovi je tak jasné že musí najít někoho, kdo mu tohle všechno obstará a tak musí utéct a najít Mercury, která mu tři dary dá, ale ne zadarmo.

Od knihy jsem čekala něco víc, více kouzel a magie, která tam vlastně vůbec nebyla. Ze začátku jsem dokonce byla zmatená z toho, kdo jsou zlé a ,,hodné'' čarodějnice - bílé nebo černé? A tuhle otázku jsem si zodpovídala po celou knihu

Přesto, že jsem knihu četla tři dny mi to připadalo jako celá věčnost, tím jak se kniha táhla. Styl autorky mi také vůbec nesedl, nebyl vůbec napínavý, neočekávaný. Děj mě po celou dobu nijak nepřekvapoval, ničím nešokoval. Po celou dobu jsem vlastně jen spíše fandila Nathanovi, aby se znovu nedostal do spárů Rady, jako postavu jsem si ho ale vůbec neoblíbila, stejně tak jako nikoho jiného z příběhu.

Co se týče tak prvních sto stran, tam nám autorka ukazuje jak se dostal do uvěznění Bílými čarodějnicemi, přesněji do klece. Další strany jsou o tom jak ho jedna z Bílých čarodějnic ,,vězní" což jsem myslela že bude o hodně horší. Celie (čarodějnice) ho učí jak bojovat a další věci.

Samotný Nathan jak už jde vidět, to ve svém životě nemá vůbec lehké a to proto, že většinou nemá vůbec na výběr žádné možnosti, vždy je tu pro něj jen jedna. A samozřejmě také ne ta, která by se Nathanovi líbila. Jeho život vlastně ovládají Bílé čarodějnice, kteří po něm chtějí aby zabil svého otce Marcuse.

Kniha nemusí být špatná, jen mě nesedl styl psaní autorky a ani děj se mi nijak nelíbil a neupoutal mě, takže u mě kniha bude patřit spíše k těm horším. Takže když narazím na druhý díl, nejsem si jistá jestli si ho budu chtít vůbec přečíst, ale nejspíše ne..



6 komentářů:

  1. Nedávno som tiež písala recenziu na túto knihu :-) Je to naozaj svojský príbeh a autorkin štýl nesadne každému, ani mne úplne nesadol. Najviac sa mi páčila záverečná tretina knihy, kedy to už bolo akčnejšie, začiatok bol ešte spočiatku taký záhadný to ma tiež zaujalo ale inak príbehu chýbalo viac mágie a podrobností. Pekne napísaná recenzia, môžem s väčšinou súhlasiť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak.. já ani nevím jestli se k třetímu dílu dopracuji. Jinak děkuji :)

      Vymazat
  2. Tákže.. přečetla jsem si anotaci - wow, tohle potřebuju! Přečetla jsem si recenzi - no, tak to asi nebude taková bomba. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle recenzi jsem byla hodně zvědavá a celkem mě překvapila - protože já jsme tuhle sérii zhltla snad za den. Je pravda, že děj nebyl nijak zvlášť překvapivý, napínavý a tak dále a tak dále, ale já jsem z nějakého důvodu od toho čtení prostě nemohla odejít :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha je hodně rozmanitá, někomu sedne a někomu asi ne :)

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)