pondělí 7. listopadu 2016

Recenze: Milion sluncí

Originální název: A Million Suns
Autorka: Beth Revis
Série: Loď mezi hvězdami
Díl: 2.
Nakladatelství: Cooboo
Počet stran: 360
Rok vydání: 2012 / 2012
Žánr: Young Adult, Sci-fi, Dystopie

Anotace:
Celé Universum je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli rozpoutal se chaos.
Jsou to už tři měsíce, co Amy odpojili. Kam s podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení na lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát.
Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že před sebou mají dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?



Recenze: 
I když je bývalý Syn zatím zmrazený, dostává se Amy k jeho zanechaným indíciím, které jsou adresovány právě ji. Dozvídá se v nich že zanedlouho bude muset učinit důležité rozhodnutí a to za celou loď. Zároveň si také myslí že tyto indicie jim pomůžou obnovit a nastartovat motory lodi a že tak odletí na obyvatelnou planetu Centauri jak to bylo v plánu, a Amy se tak po opravdu dlouhé době setká se svými rodiči. Jenže všechno není tak lehké jak se zdá...

I druhý díl stejně jako první bude doslova nabitý různými záhadami a tajemství bude snad v každé kapitole (a že je jedna kapitola vážně kraťoučká). Navíc indicie rovná se v této knize jako něco opravdu velkého. Kniha bude zase plná neočekávaných a doslova epických věcí.

Autorka zde píše stejně poutavě jako v prvním díle a to tak moc že se od čtení opravdu neodtrhnete i když nejste zrovna fanoušek sci-fi a dystopických knih. Já už jsem se bála že tahle kniha nebude dobrá jako ta první, protože se všechna tajemství odehrávala jen v prvním díle, ale to jsem se vážně hodně pletla. Kniha totiž obsahuje další várku zajímavých věcí a událostí.

Jelikož se Syn rozhodl vládnout bez Phydusu - drogy při které jsou lidé snadno ovladatelní, začne se díl více a více vzpour protože lidé už mají vlastní mysl a názory a jsou tak velkým důvodem ke konfliktu. Jenže tahle vzpoura má i svého vůdce, jenže nečekejte že je to ten který je v knize zrovna zmíněný, při tomhle odhalení se se mnou nic moc nestalo. Myslela jsem totiž že to bude někdo koho moc neznáme, jenže tu byl právě opak a tak jsem trochu mohla předvídat.. a to bylo asi jediné hodně malé zklamání, ale co se dá dělat, autorka taky neměla moc možností.

Takže naším oblíbeným závěrem..
Kniha byla na stejné epické úrovni jako díl první. Indicie nám prozradily opravdu velká tajemství při kterých budete zřejmě číst pouze s otevřenou pusou a vytřeštěnými oči, kdy vám ještě zřejmě polezou z důlků, takže pokud ještě váháte se dokopat vůbec k prvnímu dílu měli byste svoje chyby ihned napravit! Pokud máte první díl již za sebou, nebojte a po druhém díle ihned skočte.. protože kdoví jestli se dostaneme na zemi Centauri nebo budeme odsouzeni k životu na lodi?

Úryvek: 
ORION: Ale to tajemství... by mělo tajemstvím zůstat. Tohle nemá nikdo vědět. Ani já ne. Je to... je to zkrátka moc.
Orion vstane a začne přecházet sem a tam. Jeho nohy se objevují před kamerou a zase mizí. Jeho hlas střídavě sílí a slábne.
ORION: Nevím už, co je správné, xakru. Mám říct pravdu? Nebo je lepší lhát? ...A co...?
Odejde od kamery a jsou slyšet jen zastřené zvuky.
ORION: To nemůžu tajit. Co když to někdo bude potřebovat vědět... Třeba přijde den, kdy budeme muset... Ale floppy síť není bezpečná...
Natahuju uši, abych slyšela podivné zvuky na pozadí - Orion něco mumlá, nerozumím mu přes zvuk jeho kroků, jak rázuje tam a zpátky.

2 komentáře:

  1. Povedená recenze! :) Tuhle sérii jsem vídala v LK, ale nějak jsem se k ní nedokopala, tím však neříkám, že ji nikdy nepřečtu :D A ta obálka je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já jsem bohužel tuhle sérii v LK neviděla a tak ji mám jen půjčenou z knihovny :D a s obálkou naprosto souhlasím :) - jedna z nejhezčích! :)

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)