čtvrtek 24. listopadu 2016

Recenze: Skleněný trůn

↠ Originální název: Throne of glass
↠ Autorka: Sarah J. Maas
↠ Série: Skleněný trůn
↠ Díl: 1.
↠ Nakladatelství: CooBoo
↠ Počet stran: 392
↠ Rok vydání: 2012 / 2015 cz
↠ Žánr: Fantasy, YA

Anotace: V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu - stít se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všechnoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.

Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svoboda výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností - Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.



Recenze: 
Skleněný trůn a vůbec celá tato série už je nějakou dobu u nás velkým knižním hitem. Ještě před pár týdny bych o tuhle knihu nejevila žádný zájem, ale pak jsem zřejmě dostala chuť dát šanci nepřečteným knihám a Skleněný trůn jsem tak strašně moc chtěla zkusit, no a co myslíte? Rozhodně toho nelituju. Anotace téhle knihy se mi nezdá nijak velkolepě a moc mě nenalákala (jen trochu), ale přesto jsem se pustila do čtení..

Naší hlavní hrdinku Celaenu jsem si ihned zamilovala! Celaena je totiž nebezpečný zabiják, ale zároveň je okouzlující dívku a v jejím věku by nebylo od věci si najít přítele. A dostáváme se k Dorianovi - korunním princi a k Chaolovi, který je kapitán královské stráže a má Celaenu na starost. Chaol mi v tomto ohledu nepřišel vůbec sebevědomí a spíše se od Celaeny držel stranou i přestože k ní něco cítil. Za to Dorian je úplným opakem, ale není ani tak strašný jako jeho otec, který je krutý - a právě tím Celaenu zaujme. Takže jak Dorian i Chaol mi nijak nevadili a oba dva mladíky jsem si oblíbila.

Jak už jsem zmiňovala, anotace byla oproti celému příběhu hodně skromná a tak celá kniha pro mě byla milým překvapením. Celý děj se mi zdál napínavý od začátku až do konce a atmosféra na konci na mě možná byla až moc hustá, že jsem jen mohla doufat aby vše dopadlo dobře tak jak má. I když víme že Celaena přežije budou to i tak velké nervy. Příběh by se totiž neobešel bez záporných postav, a těch je tu hned několik.

Záporákem na první pohled je tu Cain, bojovník vévody Perringtona, který je nejsilnějším konkurentem všech účastníků a to dokonce i Celaeny. No a pak tu máme princeznu Kaltain, která chce prince Doriana pro sebe a když vidí že její místo bude nejspíš zabráno, bude se chtít Celaeny za každou cenu zbavit jen aby získala korunu. Říkala jsem si jakou by tu Kaltain mohla hrát roli, protože byla víceméně v pozadí, ale nakonec byla spíše velikou hrozbou.

Nečekala jsem že knížka bude tak poutavě a napínavě napsaná se skvělým temným nádechem. Autorka si mě určitě získala a už se tak nemůžu dočkat až se ke mě dostanou další díly (snad to bude co nejdříve). Samozřejmě se to neobešlo ani bez popisu zabitých bojovníků, které byly mnohdy hodně nechutné, vyříznuté mozky a chybějící orgány. Do zápletky určitě patří znamení Sudby, díky kterým se dají otevřít brány do jiných světů..

Tahle kniha se tedy určitě dostane mezi mé nejoblíbenější knihy alespoň za tento rok. Nutně potřebuji další knihy z této série, protože tak epickou knihu už jsem hodně dlouho nečetla. Takže pokud milujete hrozně moc napínavé příběhy s kapkou té romantiky, tohle je kniha přesně pro vás! Mě se tedy kniha moc líbila. Velkým plusem nakonec je ještě mapka na kterou narazíte na začátku knihy, i když já jsem jí moc nevyužívala.. Takže když tu shrnu: tuhle knihu jsem si naprosto zamilovala!

,,Nebudu se bát"


Úryvek:
Co si král myslel, když je spolu viděl, jak se smějí? Rozhodně to nemohl výt důvod, proč mu opomenul vysvětlit, co se stalo s jeho muži. Ne, král se o takovéto věci nestaral, zejména pokud se Celaena mohla brzy stát jeho bojovnicí. 
Chaol si promnul rameno. Když zahlédla krále, vypadala jako ztracené děvčátko.
Král se po návratu z cest nijak změněn a jednal s Chaolem odměřeně jako vždy. Ovšem jeho nenadálé zmizení a to, že se vrátil bez doprovodu jediného muže... K něčemu se schylovalo. K bouři, kterou králova cesta rozdmýchala. Celaena to také vytušila. 
Kapitán se opřel o zeď a zadíval se do stropu. Neměl by se zajímat o královy záležitosti. Teď by se měl soustředit na řešení vražd bojovníků a na to, aby zajistil Celaenino vítězství. Už to nebyla věc Dorianovy hrdosti, Celaena by další rok v Endovieru nepřežila.

10 komentářů:

  1. Díky za recenzi! Ráda čtu fantasy, když už jsem načetla vše "známé", vybírám si nejprve podle obálky a názvu, a pak si pročtu text na přebalu knihy. A ráda si nechám doporučit, kdykoli narazím na recenzi! Já píšu blog o knihách všech chutí (hele, takhle jsem to měla pojmenovat :D ), mám v plánu recenze několika dalších fantasy knih, takže jsou u mě všichni vítáni na www.vsechnojepribeh.cz :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já Skleněný trůn taky miluju - je to snad nejlepší série, kterou jsme kdy četla a stejně jako ty jsem jí propadla hned v okamžiku, kdy jsme ji otevřela.
    Teď už několik týdnů netrpěli vyčkávám, až mi domů přijde čtvrtý díl :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem strašně ráda, že se ti Skleněný trůn líbil! :D Hned po lednu se vrhnu na další díl, který si šetřím na dobu, kdy budu mít po zkouškách :D Ale bojím se, že tak dlouho to nevydržím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se těším na Vánoce, to bych možná mohla dostat všechny další díly a je to vážně libová série *-*

      Vymazat
  4. Táto séria patrí medzi moje obľúbené, prvý diel sa mi zapáčil a pokračovania sú už len a len lepšie, takže ti môžem odporúčať, aby si čítala aj tie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se těším ještě víc! Kdo to má do Vánoc vydržet? :D

      Vymazat
  5. Moc povedená recenze :) Knížku jsem ještě nečetla, ale už dlouho se na ni chystám :) A čekám od ní hodně :) Měla bych se do ní konečně pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě se ti bude už od začátku líbit :)

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)