sobota 7. ledna 2017

Recenze: Cinder

Originální název: Cinder - The Lunar Chronicles
Autorka: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky
Díl: 1.
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 400
Rok vydání: 2012
Žánr: Fantasy, Sci-fi, Retelling

Anotace: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet.


Recenze:
Byla jsem hrozně ráda, když jsem si z knihkupectví odnášela tuhle knížku. Těšila jsem se až se do ní pořádně začtu a doufala jsem že z ní budu stejně nadšená jako ostatní. Hrozně moc se mi líbil nápad převyprávění klasického příběhu Popelky do úplně jiného a nového světa, ale musím se přiznat že jsem se toho taky trošičku bála.

Jako v klasické Popelce i tady má naše hlavní hrdinka Cinder zlou macechu Adri a k tomu dvě nevlastní sestry Perlu a Pivoňku, naštěstí Pivoňka není stejná jako ostatní a Cinder se tak má s kým normálně bavit. Každopádně je tady taky hodně věcí, které se značně od klasického příběhu líší a právě tím dodávají tomuto retellingovému příběhu na originalitě. Například že se příběh odehrává v Novém Pekingu, celý svět zužuje smrtelná nemoc na kterou se zatím několik let pořád nenašel lék a celý svět už vyvinul novější techniku, než kterou máme dnes. Právě díky technice, jsou lidé schopni zachránit většinu lidí pokud se jedná o nehody a to implantací různých částí těla, samozřejmě místo nich dostanete kovové náhrady a právě tak se z vás stane kyborg.

A co by to bylo za Popelku bez prince? Přivítejte prince Kaie, jehož otec onemocněl smrtící letumózou a pokud se co nejrychleji neobjeví lék jeho otec zemře a to by pro Kaie znamenalo že se stane císařem a bude to on, kdo bude muset vyjednat mír s měsíčními lidmi a jejich vůdkyní zlou královnou Levanou, která dokáže ovládat lidi a nutit je aby dělali ohavné věci.Navíc Levaně jde především o to aby se přes prince dostala k moci. Je tady asi jasné že královna Levana nebude kandidátkou na mou oblíbenou postavu, protože už od prvního okamžiku ji nesnáším, je to prostě mrcha!

zdroj
Jelikož se jedná o pohádku tak se to neobejde bez nějaké lásky, samozřejmě mezi princem i Cinder. Můžu vám ale říct že se tady moc milostných scének neodehrálo, ale mě to nějak přiznám se ani nevadilo. A to se bez toho většinou neobejdu :D samotný děj mě asi natolik uchvátil, že jsem na to i zapomněla.. vidíte co to se mnou udělalo? 

Nevídám moc často fantasy příběh spojený s velkým obsahem sci-fi prvků, ale tady musím říct že se mi to ohromně líbilo, bylo to zajímavé a bavilo mě to číst. Kapitola sama o sobě je pak ta, že se autorka rozhodla převyprávět Popelku tak jak ji známe do úplně nového neznámého světa, kde každý den hrozí válka s měsíčňany a zároveň už to bude něco přes sto let, kdy země zažila čtvrtou světovou válku.

Jak jsem taky zmiňovala, Cinder jsem četla abych se podívala na to jak autorka píše. Musím říct že to bylo hrozně čtivé a byl pro mnohdy nadlidský úkol knihu odložit stranou a věnovat se jiným věcem. Hrozně se mi líbila zápletka, která je opravdu propracovaná a myslím že téma autorka využila skvěle. Několikrát se mi zatajil dech, jednu chvíli jsem zase neměla autorku moc v lásce, protože její příběh sebou nese oběti a jedině jsem mohla doufat aby se z toho Cinder nějak dostala živá. Příběh neměl ani nějaké slabé místo, pořád jsem byla udivená z každé stránky a už se hrozně moc těším až se mi do ruky dostanou další díly!

Až se dostanete dál do příběhů, zjistíte že princ se něco snaží najít, něco čím by mohl porazit královnu Levanu. Já už jsem při této zmínce v knize tušila co nebo kdo to bude. Na tohle už mám prostě čich a můžu říct že se moje tvrzení potvrdila, každopádně mě občas autorka od mé teorie na konec povedeně odvedla jinam. 

Konec zůstal otevřený, ale tak že si ho nemůžeme domyslet. Co se stalo s Cinder, se dozvíme asi až v další knize. Pokud si tedy myslíte že se vám tahle kniha bude líbit, hned si jděte koupit druhou :) ušetříte si tak spousty práce a budete si jisti že neutrpíte těžký reading-slump! (ne že bych tím teď po knize trpěla) ale už se nemůžu dočkat dalšího dílu, tentokrát se bude jednat o retelling na Karkulku! 

Moc se mi líbí vnitřek knihy, to jak začíná kapitola a jak je kniha rozdělena na čtyři části, a u každé nové části se objevuje citát nebo spíš úryvek z originálního příběhu. Jinak obálka kniha se mi víceméně líbí, ale není z celé série pro mě nejhezčí..


,,Sehnul se a zvedl zrezivělou kyborgskou nohu, která vypadla se sametového střevíčku."


6 komentářů:

  1. Taky jsem ji nedávno dočetla. Číst ji během Vánoc byla ideální volba, protože jsem hned mohla skočit na další díl :) Povedená recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím a hrozně ti závidím ten další díl! :D Jinak ti děkuji :)

      Vymazat
  2. Já se na tuhle sérii chystám už hrozně dlouho, jenže v knihovně ji pořád nemají a peníze mi taky chybí. Čím víc kladných recenzí ale čtu, tím víc jsme na ty knížky zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k ní někdy dostaneš, musíš! :P :)

      Vymazat
  3. Cinder je skvelá, čítala sa mi naozaj veľmi dobrá, námet je zaujímavý a ako si sama spomenula, autorka ma veľmi pútavý štýl písania. Páčila sa mi aj dvojka, žiaľ, k ďalším dielom som sa ešte nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím s tebou souhlasit.. :) Snad se ty i já brzy dostaneme k dalším dílům :D

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)