středa 4. ledna 2017

Recenze: Illuminae

🔌Originální název: Illuminae
✎ Autoři: Amie Kaufman a Jay Kristoff
Série: Illuminae
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 599
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi, Dystopie, YA

Anotace: Ještě ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je ta nejhorší věc, co ji ten den potká. Jenže odpoledne někdo přepadl jejich planetu.
Je rok 2575 a soupeřící megakorporace, Beitech a AnothTech, bojují o moc a s ní i o vzdálenou planetu, sotva víc než ledem pokrytý kus skály na konci vesmíru. Jen škoda že nikdo nevaroval lidi, kteří na ní žijí. A Kady a Ezra, kteří spolu skoro nemluví, najednou zjistí, že se musejí v husté palbě nějak dostat k evakuačním lodím, a i když to dokážou, nepřátelská flotila je bude pronásledovat.
Ale tím jejich obtíže nekončí. Smrtící virus Fobos se utrhl ze řetězu a děsivě zmutoval. Umělá inteligence flotily, která by je měla chránit, se navíc patrně stane jejich nepřítelem. A nikdo z velení jim nepoví, co se děje. Kady se pokusí nabourat do spleti dat, aby odhalila pravdu, a je čím dál tím jasnější, že jí s tím pomůže jeden jediný člověk: její bývalý kluk, se kterým se už nikdy nechtěla ani vidět.


Recenze: 
Věděla jsem že jednoho dne si budu muset tuhle knihu koupit, jen jsem nečekala že to bude poměrně brzo. Jenže jsem byla vážně zoufalá, co se týče knih které bych si chtěla koupit a tak se na seznamu objevila Illuminae. Věděla jsem totiž že toho nebudu litovat a že se mi bude líbit, navíc knihy podobného tématu přímo miluji! Navíc jsem si řekla že by bylo fajn aby tato kniha byla první kterou v novém roce 2017 přečtu, protože jak na Nový rok, tak po celý rok! 

Začněme tím prvním co vás určitě na knize zaujme - tedy vzhledem. Nádherná obálka přímo bije do očí svou pestrou krásou a laminovaným přebalem, který bohužel klouže (ale to je nevýhoda všech přebalů, pokud je tedy nepřilepíte, ale to je potom škoda desek). A co vypadá lépe než samotný vnější vzhled knihy? No přece to jak kniha vypadá uvnitř. Jelikož je kniha uvnitř opravdu něco jiného, než na co je každý zvyklý a je tedy sakra speciální, tak je vzhledově speciální i tato recenze (která se chce podobat vzhledu knihy)! Vnitřek je složený z různých dokumentů, záznamů, e-mailů, vojenských rozkazů, pohovorů či přepisů ze sledovacích kamer. Musím říci že jsem ze všech těch složek děj krásně pochopila a poskládala jsem si ho.
zdroj

Možná se bojíte, že tato odlišnost vám bude působit jisté potíže.. i mě ze začátku chvilinku trvalo než jsem si zvykla na to jakým stylem je kniha psaná. Každopádně když se do toho dostanete, tak se vám čte samo a můžete si užívat ty vtipné konverzace mezi postavami, protože těch je tam opravdu strašně moc a já jsem se u nich vždycky smála! Takže mi nedělá žádný problém jakým stylem je kniha napsaná a byla to pro mě příjemné odlišení!

Ale pak je tady jedno velké pozor! Myslela jsem si že v knize toho bude víc než v anotaci, bohužel tomu tak nebylo! Víceméně se mi zdálo že se k žádným tajným údajům nedostáváme, protože už všechno jako čtenáři víme z anotace.. víme že tam bude virus, umělá inteligence, která je proti nim. Prostě a jednoduše už jsem nebyla tak překvapená.

Co mi trochu na knize vadí i nevadí je cenzura sprostých slov. Za prvé je to samozřejmě dobře, jinak by byla kniha zamořena vulgarismy, ale na druhou stranu si to pak musím domýšlet a ztrávím nad tím trochu času, protože chci aby mi ta celá věta dávala smysl! Mohli to třeba zahvězdičkovat a já bych nemusela ztrávit tolik času tím domýšlením slov.

Co se týče stylů autorů tak se to tak ani nedá nazvat, protože vlastně po celou dobu nás provázejí konverzace osob a z toho se to prostě nedá jen tak vyčíst, ale spíš formát knihy je dost čtivý (hlavně pro velké fanoušky sci-fi dystopických knih jako jsem já!) a stránky se otáčejí dvakrát rychleji než u jiných knih! Co tady taky musím zmínit je to, že mi děj ze začátku připadal podobný jako v knize Loď mezi hvězdami, kde se občas objevovaly podobné prvky. Pokud se vám tedy Illuminae líbí tak si nezapomeňte přečíst tuhle knihu a naopak, protože z ní budete určitě stejně uneseni jako já!

zdroj
A pokud jste ještě nepochopili o co v knize jde, tak vám trochu pomůžu! Ocitáme se v roce 2575, kdy jsou lidé schopni osidlovat planety a využívat cestování vesmírem. V den kdy náš příběh začne se hlavní postavy Kady a Ezra rozejdou - nebo spíš Kady se rozejde s Ezrou! Taky na planetu Kerenze zaútočí nepřátelská korporace. Všichni kdo přežili a dostali se k evakuačním lodím Alexandr a Hypatii odlétají do vesmíru aby informovali ostatní co se jim stalo. Pronásleduje je ale nepřátelská loď Lincoln, která je chci jako svědky všechny zabít. A tak začíná boj o život, i když jak se později může zdát nepřátelská loď není jediné a největší zlo.

Hlavní postavou je tady Kady, s kterou vlastně ztrávíme většinu knihy, protože to ona se dostává do všech tajných složek a hledá pro nás informace. A taky je tady Ezra, starostlivý, milující a vtipný kluk, kterého jsem si oblíbila stejně tak jako Kady. Právě jeho konverzace byly ty nejvtipnější a nejvíc jsem se u nich pobavila!

Když jsem se dostala do té poslední části knihy, tak jsem teprve pochopila co na tom všichni tak vidí, protože to bylo vážně strašné a zároveň i úžasné. Chtěla jsem tu knihu odhodit někam daleko na neobjevenou planetu a zároveň si jí doma vystavit.. V té chvíli jsem si myslela že jsou autoři pouze bezcitné bestie, ale nakonec se ukázalo že nějaké ty city a to srdíčko také mají. Chvilkami jsem si myslela že přece není možné aby byl druhý díl, protože co by se v něm dělo? :D

Podtrženo sečteno já tu knížku miluju, ale není zase nejlepší, ale rozhodně bude mezi oblíbenými. Ten sci-fi žánr se mi začíná líbit čím dál víc a je skoro na stejné úrovni oblíbenosti jako fantasy (ale fantasy je srdcovka). Kdyby kniha neměla tak krásný vzhled musela bych dát knize jenom čtyři hvězdičky, ale dám spíše 4,5 protože tam bylo dost věcí co mi nesedlo! Ale konec byl nejlepší a já jsem asi citově vyždímaná :)

,,Zázraky jsou jen statická nepravděpodobnost"
3,5*

6 komentářů:

  1. Pěkná a výstižná recenze. Na knihu už jsem koukala, ale tak trochu se jí bojím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Já jsem se taky trochu bála, ale je super :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze! Na knížku se chystám a jen těžko odolávám... Vlastně jsem na odolávání už úplně rezignovala a nemůžu se dočkat, až ji budu mít doma a číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a úplně tě chápu :D krásné čtení Illuminae :)

      Vymazat
  3. Na tu se chystám a jsem na ni neskutečně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)