pondělí 6. března 2017

Recenze: Everything, Everything

Autorka: Nicola Yoon
Nakladatelství: Corgi
Rok vydání: 2015
Žánr: young adult
Počet stran: 310

Recenze:
Musím říct, že mě čtení v anglickém jazyce vážně chytlo a teď se moje láska k němu ještě o něco víc prohloubila. Knihu jsem si opět vybrala proto, že jsem o ní slyšela, že není na tu angličtinu zase tak moc náročná, tím pádem jsem po ní chňapla všemi deseti a co myslíte? :)

Kniha vypráví příběh devatenáctileté Madeline, která vidí svět pouze okny svého pokoje a tak je tomu už od malička. Trpí totiž závažnou nemocí, která jí znemožňuje chodit ven, protože by se mohla nadýchat znečištěného vzduchu a to by mohlo zapříčinit její náhlou smrt. Její život se změní, když se naproti ní nastěhuje Olly, který se od začátku o Maddy zajímá... 
,,My head would explode. Or my lungs. Or my heart."
Podle té krátké anotace, která je na zadní straně knihy, jsem si myslela, že se bude jednat o trochu jiný příběh. Původně jsem si myslela, že budu číst příběh nějaké sarkastické dívky, která nemá jednoduše ráda svět. Každopádně tohle bylo mnohem zajímavější!

Máme tu tedy Madeline (Maddy), která si už na svůj život zvykla, ale je jasné, že nejraději by utekla ven. Madeline je podle mě taková milá a můžu říct, že je i skromná. Maddy mi docela přirostla k srdci už jen  kvůli jejímu příběhu. No a pak je tady Olly, který se do Maddy ihned zakouká a snaží se s ní poté nějakým způsobem seznámit. 

Knihu bych mohla bez problému rozdělit na dvě poloviny. První polovina je takové lehčí a spíše úvodové čtení, moc akce v ní nenajdeme, ale zanedlouho se přes čtivé konverzace dostaneme k druhé polovině, která je už o něco vážnější, zajímavější a hlavně napínavější. 
,,Life is a gift. Don't forget to live it."
Co se nějak týká té angličtiny.. Myslím, že tohle je o hodně lehčí kniha než All the bright places. V této knize jsem skoro všemu (až na nějaká slovíčka) rozuměla a měla jsem jí i rychleji přečtenou. Navíc mě bavila, protože jsem u téhle nevěděla, jak to skončí (zatímco u All the bright places bohužel ano). 

V některých chvílích byla situace vážně hodně napjatá, až jsem to byla málem já, kdo skoro dostal zástavu srdce. Na jednu určitou osobu jsem byla vážně hodně naštvaná, protože jak to mohla udělat?! a prostě opravdu bych nechtěla být v té chvíli Madeline, protože bych to asi psychicky nedala.. 

Autorčin styl se mi moc líbil, byl čtivý a tedy co se týká angličtiny i lehký a sympatický. Určitě mám tedy v plánu další knihu od této autorky a to The Sun Is Also a star. Pokud byste si od této autorky chtěli přečíst Everything, Everything, ale s angličtinou nejste kamarádky, v českém jazyce už kniha vyšla pod názvem Všechno, úplně všechno

Samozřejmě jsem v knize narazila i na hodně chvílí, které mě moc nebavily a že jich bylo docela dost (tedy hlavně v té první polovině), takže na deset hvězdiček to asi nebude, ale krásné čtyři si zaslouží! Knihu si tedy určitě přečtěte, protože konec a celé rozuzlení stojí za to! 

8/10

13 komentářů:

  1. Kniha vypadá opravdu zajímavě a to pominu YA žánr :D Obálka je jednoduchá a efektivní, pěkná práce grafika! Moc se mi líbí a je vidět, že se ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na knížku už mám dlouho zálusk, teď vidím, že si ji musím co nejdříve přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, já bohužel angličtinu moc neovládám takže číst nebudu. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  4. Povedená recenze! :) Knížku mám v plánu si přečíst už delší dobu. Jsem ráda, že se ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu jsem si skutečně užila... a to jsem jí málem kvůli české obálce nedala šanci :D Škoda, že nenechali původní... nebo aspoň podobnou :) Momentálně se moc těším na film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě česká obálka taky dost odpuzovala, takže jsem to vyřešila anglickou knihou :) jinak na film jsem samozřejmě hrozně zvědavá :D

      Vymazat
    2. Skvělá volba pro někoho, kdo dokáže číst v angličtině a to já bohužel nejsem :(

      Vymazat
    3. Myslím, že tuhle knihu by zvládl opravdu každý:)

      Vymazat
    4. No... já si nejsem jistá ani tím, že bych zvládla přečíst pohádku pro děti :D

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)