čtvrtek 30. března 2017

Recenze: My ostatní tu prostě žijem

Autor: Patrick Ness
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2015 (orig) / 2016 (cz)
Žánr: young adult s fantasy prvky
Počet stran: 304

Recenze:
Už dlouho jsem si chtěla přečíst nějakou knihu od Patricka Nesse, jelikož je to velmi vychvalovaný autor, alespoň podle toho co vidím. Jeho známou a asi i nejznámější knihou je Volání netvora, na kterou jsem se ale nějak neměla, a tak moje volba padla na knihu My ostatní tu prostě žijem, kde mě zaujala hlavně anotace. 

,,Co má člověk dělat, když se mu splní sny? To ti nikdo nepoví. Pořád ti říkají, že se za nimi máš honit, ale co se stane, když je dohoníš?"

K ději knihy
V poslední době se začnou dít velmi divné věci a jsou nalézány těla mrtvých hipsterů. A pro naše normální nehipsterské hlavní postavy je důležité jen v klidu odmaturovat a užít si poslední dny, které společně stráví na střední škole, ale hipsteři mají docela jiné věci na práci, jako třeba ochránit lidstvo před neznámou mocí..

Hned na začátku knihy jsem se objevila v situaci, kde na mě bylo hrozně moc postav na jednou, takže jsem si musela zapamatovat všechny jména a srovnat si v hlavě kdo je kdo, kdo s kým a podobně. Po tomto chaotickém začátku jsem už čekala až to všechno začne... jak se příběh bude dál vyvíjet.

Skvělá věc je, že nevidíme příběh pouze očima Mikea, ale i hipsterů! I když je pravda, že jejich část zabírá v každé kapitoly asi jen polovinu jedné stránky, skvěle můžeme vidět co se vlastně všechno děje a poskládat si příběh, zatímco Mike a jeho přátelé jsou víceméně neinformováni okolními hrozbami. 

Něco k postavám..
Vypravěčem knihy a zároveň takovou hlavní postavou je Mike, kluk, co chce jen v klidu přežít maturitu a pokusit se získat srdce své kamarádky Henny. Mikeho kamaráda Jared je z jedné čtvrtinu bůh (koček) a Mikeho sestra Mel měla v minulosti poruchu příjmu potravy. A samozřejmě nesmím zapomenout ani na hipstery.. což jsou lidé, kteří zabraňují různým katastrofám a všichni žijí tak nějak ve svém vlastním světě.

,,Během mého života jsme tu už měli: 1) mrtváky, 2) duchomory, 3) kolotoč upířích lásek a smrtí a 4) to, co se děje zrovna teď, ať už je to cokoliv..."

Styl psaní 
Tato kniha byla velmi zvláštně a zároveň obyčejně napsaná. Jedna věc, kterou musím vážně hrozně moc ocenit, byla upřímnost, jak u postav, tak i právě u toho psaní, a to se mi na tom právě strašně moc líbilo. Právě díky to vše vypadalo jako opravdový svět jen s pár nadpřirozenými věcmi. Nechybí samozřejmě ani okamžiky, kdy se musíte zasmát! 

Na druhou stranu je pravda, že ze začátku pro mě nebylo moc jednoduché se začíst, protože jsem se prvních pár stran trochu ztrácela, a když už jsem vše měla urovnané, neměla jsem nic co by mě hnalo dál, ale i to se naštěstí změnilo. Posledních několik desítek stran jsem byla vážně napjatá, jak to všechno skončí a jestli přijde i na nějaké odhalení! Samozřejmě odhalení přišlo, jen trochu jiné než jsem očekávala, ale i tak jsem byla malinko překvapená. 

Něco k obálce knihy
Obálka je další věcí, kvůli které jsem si asi knihu také koupila (ale na prvním místě je samozřejmě anotace!), Je jednoduchá, ale zároveň úplně úžasná a k příběhu se skvěle hodí. Samozřejmě nemůžu zapomenout ani na tu úžasnou vymoženost a to, že kniha svítí ve tmě (nápis a modré postavy) no a kdo by nechtěl svítící knihu ve tmě? Takže rozhodně za obálku musím dát velké plus! A i bez přebalu kniha vypadá zajímavě (viz. obrázek nahoře).
Podtrženo sečteno
Nápad knihy byl skvělý a zároveň jednoduchý. Postavy občas záhadné a jinak sympatické. Jen mi trochu chyběl nějaký akční rozruch v dějové linii našich čtyř postav, každopádně co by jsme čekali u nehipsterských středoškoláků. A na obálku nemůžu zapomenout! :)

8/10

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. S Patrickem Nessem jsem na tom stejně jako ty. Tak uznávaný autor a já jsem od něj ještě nic nečetla. Volání netvora mě také moc neláká, ale tvoje recenze mě zaujala a pravděpodobně zvolím tuto knihu. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti recenze líbí, a že jsem tě nalákala na knihu! Určitě si jí tedy přečti :)

      Vymazat
  2. O knize jsem něco málo slyšela, ale neměla jsem v plánu ji číst. Důraz na neměla, protože jsi mě svou recenzí trochu nahlodala :D

    OdpovědětVymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)