čtvrtek 3. listopadu 2016

Recenze: Škola Dobra & Zla - Svět bez princů

Originální název: The School for Good and Evil: A World without Princes
Autorka: Soman Chainani
Série: Škola Dobra & Zla
Díl: 2.
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Rok vydání: 2014 / 2015
Žánr: Fantasy

Anotace: Sofie a Agáta našly svůj šťastný konec a vrátily se do Gavaldonu. Ale jejich návrat domů není tak pohádkově úžasný, jak doufaly. A když si Agáta začne přát, aby si zvolila jiný šťastný konec, otevře znovu průchod do Nekonečného lesa a do Školy dobra a zla. Avšak pohádkový svět, který se Sofií znaly, se změnil.
Čarodějnice a princezny, zloduchové a princové už nejsou nepřátelé. Všemi pravidly pohádkového světa bylo otřeseno. Zlo a dobro již proti sobě nebojují, ale naopak spojili své síly před hrozbou hrozivého a tajemného nepřítele. Válka se blíží a Sofie s Agátou budou muset bojovat, aby obnovily mír, jinak by všechno a všichni mohli být zničeni. Podaří se jim zachránit pohádkový svět?


Recenze:
Hned co jsme se dostali na území Školy dobra a zla nás čeká mnoho nových věcí, které se za dobu kdy jsme byli mimo říši změnili. Protože v pohádce si Agáta vybrala Sofii a né Tedrose, celý pohádkový svět si usmyslel že se pohádky obejdou bez princů. A tak se dívky z obou škol spojily a hlavními nepříteli jsou teď kluci.

Celou dobu jsem byla opět v přesvědčení že Sofie se změnila, že je dobrá, jenže pak se objevovali příznaky ale žádná Nemesis. Najednou pak z ničeho nic příznaky zmizely a Sofie byla zase ok. Což jsem jako vážně nepochopila. Ke konci se mi pak zdálo že za to všechno mohla Agáta, protože se mi Sofie vážně zdála v pořádku a tak jsem na Agátu byla docela trochu naštvaná. Každopádně konec byl zajímavý, takže třetí díl bude asi vážně hrozně napínavý.

Školník možná v minulé knize zemřel, ale teď je tady nový a kdo že to je? No přeci Tedros, který chce zabít Sofii, protože mu sebrala jeho šťastný konec. V téhle knížce byl Tedros vážně slepý, snad ještě víc než Krutopřísný, protože odsoudil Agátu a prostě.. typický kluk co si nenechá nic vysvětlit a radši hned jedná.

Velké tajemství se taky motá kolem nové ředitelky Krutopřísné, na které vám prostě od začátku nebude něco sedět. Která se z čista jasna objevila ve své nové kanceláři a prohlásila se za ředitelku dívčí školy, která má po celé škole své špehy - modré motýli. Co má ředitelka v plánu?

Ve škole je také nová dívka Jara, která je němá. Jenže nové postavy v příběhu tam nikdy nejsou náhodou a vždycky hrají v knihách nějakou zajímavou roli, i když byste to do nich třeba nikdy neřekli. A ani tady tomu není jinak a celý příběh díky ní do sebe zapadá.

Autorův styl psaní mi přijde takový průměrný, ale aspoň čtivý. I tak ale musím říct ze kniha pro mě byla menším zklamání, ale ne více než první díl, protože to nebylo zřejmě tak epické jak jsem očekávala.
Musím ale na druhou stranu říct že děj je opravdu vážně krásně propletený a občas i vtipný, a to hlavně když se Tedros jak si špatně zamiluje?

Připadalo mi že tato kniha byla takové nalákání na poslední závěrečný díl této triologie, rozhodně byla lepší než ten první díl, protože se zde událo trochu více věcí a konec byl pro mě překvapivý a nečekaný. Opravdu moc mě zajímá jak to nakonec je se Sofiinou matkou a vlastně ani nemám žádné nápady na konec trilogie.

Konec je tak jako i v předchozí knize celkem překvapující, protože je dost těžké jaký konec zrovna tento autor zvolil a navíc je vždy docela otevřený. Jak to tedy dopadne s pohádkou o Sofii a Agátě a jak celý pohádkový svět nakonec skončí? No to ani já zatím nevím... :)

Úryvek:
Daleko za Hraniční zátokou vyhlížela Agáta z okna ztemnělé místnosti a toužebně upínala zrak ke klučičímu hradu. Modrou uniformou jí prosazovala krev a ruce i nohy měla podrápané a otlučené.
Pospěš si, Sofie, modlila se Agáta.
Protože pokud je to, co se dnes dověděla o ředitelce, pravda, jejich čas se nachýlil.


2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze! :) Já se na knížku teprve chystám, ale už jsem přečetla první díl. A tedy musím říct, že ty ilustrace jsou opravdu krásné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé děkuji! :) Ilustrace jsou vážně hezké, to máš pravdu. Já už teď zrovna louskám třetí díl :D

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)