úterý 17. ledna 2017

Recenze: Scarlet

Originální název: Scarlett - The Lunar Chronicles
Autorka: Marissa Meyer
Série a díl: Měsíční kroniky, díl 2.
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2013
Počet stran: 456
Žánr: Fantasy, Sci-fi

Když byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Nyní je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě. Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu. Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Vlkovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly...

Recenze:

Poměrně rychle jsem se dostala k druhému dílu Měsíčních kronik a děkuji Mega knihám, že mi knihu poskytli :) Opravdu jsem to už nemohla vydržet a na Scarlet jsem se ohromně těšila! No a vypadá to, že se moje láska k re-tellingovým příběhům prohlubuje. Také vás můžu ubezpečit, že by se v recenzi neměli nacházet spoilery na předchozí díl, takže si můžete v klidu a bez obav počíst! :) 

V prvním díle jsme poznali Cinder, mechaničku, která ale skrývá pro nás úžasné a překvapivé tajemství. V tomto díle ale poznáváme Scarlet a podle obálky poznáme že se bude jednat o re-telling na Karkulku.  A co by to bylo za Karkulku bez pořádného Vlka? Každopádně se mi zdálo, že jsme neměli tolik času abysme nějak více poznali Scarlet a Vlka, protože jsme se zabývali dějem a Cinder. Nicméně Scarlet jako každá hrdinka knihy je odvážná a chce zachránit druhé. Jinak nevím jak vy, ale mě Vlk pořád šokoval a překvapoval.

Na první stránce jsme ihned vhozeni do příběhu a přesněji do okamžiku, když má Scarlet o babičku obavy, jelikož se už několik týdnů neobjevila doma. Hodně rychle se taky setkáváme s Vlkem, který jak se zdá chce Scarlet s hledáním babičky pomoci a má nějaké informace. 

Kniha má hned několik pohledů. Samozřejmě hlavní v této knize je Scarlet a proto je první človíček se kterým se na začátku knihy setkáme a ihned na první stránce se dozvídáme o únosu její babičky. Pak tady nemůže být nikdo jiný než Cinder, která mě bavila možná o trochu více než samotná Scarlet, každopádně nejlepší samozřejmě bylo když se ty dvě setkaly. No a poslední, který se vyskytuje v knize opravdu málo je pohled na situaci prince Kaita, ale i on mě tedy příležitostně bavil. 

Co se nějakého porovnání týče, samozřejmě mě se nějakým způsobem líbil první díl, tedy Cinder. Vyskytovalo se tam mnohem více zvratů a překvapení než v tomto díle a celkově byla prostě o něco napínavější (ale opravdu jen o maličko). Pokud bych měla srovnávat obálky, můj hlas určitě v tomto případě dostane Scarlet, protože takhle má vypadat krásná re-tellingová obálka :) 

I přestože jsem toho tenhle týden měla hodně, pořád samé závěrečné testy a podobně tak jsem stihla přečíst Scarlet celkem rychle. Děj byl poutavý a samozřejmě hrozně napínavý (jak už to asi u této série bude pomalu zvykem). Můžu ale říct že první polovina knihy byla oproti té druhé dost slabá a tak trochu se to protáhlo (alespoň jsem mohla v tom kouzelné světě zůstat o něco déle :D). Takže přes tuto maličkost mě hrozně bavilo knihu číst! 

Samozřejmě počítejte opět s otevřeným koncem, který nás má nalákat na další díl a mě tedy rozhodně nalákala celá samotná kniha, protože prostě musím vědět jak to všechno dopadne. Takže doufám že se k dalšímu dílu Cress dostanu celkem brzy a už se moc těším až se začtu do pohádkového příběhu na motivy Zlatovlásky (nebo něco tomu podobného). 

Takže i Scarlet na mě udělala dojem, sice ne větší než Cinder, ale pořád se mi moc líbila a bylo to pro mě opět příjemný odpočinek a odreagování od děsivé reality a školy. Takže na závěr bych chtěla poděkovat Mega knihám, že mi knihu vůbec poskytli k přečtení, děkuji moc! :) Pokud vás moje recenze na knihu zaujala, knihu si můžete koupit ZDE.
,,Při této vzpomínce ho stále mrazilo v zádech - stovky vojáků v řadách, všichni kříženci mezi člověkem a zvířetem."

6 komentářů:

  1. Na tuto knížku se také chystám a strašně se na ní těším! :) A ty obálky? No jedním slovem - nádhera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ti bude líbit! A s těmi obálkami máš pravdu i když mě se více líbí ty originální :D

      Vymazat
  2. Já tuhle knížku miluju, podle mě je to nejlepší díl Měsíčních kronik. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Scarlet jsem četla už před delší dobou, ale teď bych si ji nejradši přečetla znovu. Je to skutečně úžasná kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to opravdu je! Jsem ráda že jsem tu sérii objevila

      Vymazat

Za každičký komentář jsem nesmírně ráda! :)